Tom Vandeput

Zoals het weer: Limburgse economie kwakkelt verder

Het jaar begon eerder wisselvallig voor de Limburgse economie en die tendens zet zich ook verder in het tweede kwartaal van dit jaar. De export kreeg een serieuze tik en mede daardoor stokte ook de omzet van de Limburgse bedrijven. Op arbeidsmarktvlak komt het aantal vacatures niet meer in de buurt van het record van vorig jaar. De werkloosheid neemt toe. Positief is wel dat het aantal loontrekkenden gestaag blijft stijgen. Dat alles blijkt uit de Limburgradar, een werkstuk van POM Limburg.

Enkele conclusies uit het rapport dat POM Limburg over de Limburgse economie heeft gemaakt:

Limburgse export krijgt serieuze tik
De Limburgse export kende een tegenvallend tweede kwartaal. In vergelijking met een jaar eerder daalde de exportwaarde van Limburg met -13,3%, terwijl de Vlaamse export nagenoeg op hetzelfde hoge niveau bleef. Hoewel de Limburgse bedrijven in het tweede kwartaal van 2022 voor een recordbedrag exporteerden, was het verval dit jaar vrij groot. De mindere Limburgse exportcijfers vertaalden zich ook in de totale omzetcijfers die er in Limburg op achteruitgingen (-1,0%) en in Vlaanderen toenamen (+1,5%).

Goede verklaring voor stijgende werkloosheidscijfers
Begin dit jaar kwam een einde aan een lange periode van dalende werkloosheid. Aanvankelijk was de toename nog eerder beperkt, maar in het tweede kwartaal van dit jaar waren de cijfers al meer uitgesproken: +7,3% in Limburg en +9,1% in Vlaanderen. Het was al voor het twaalfde kwartaal op rij, ofwel drie onafgebroken jaren, dat de evolutie in Limburg beter was dan in Vlaanderen. Het goede nieuws is dat de stijgende werkloosheidscijfers volgens VDAB quasi volledig toe te schrijven zijn aan het hogere bereik van voormalig niet-beroepsactieven. De groep van klassieke werkzoekenden met een RVA-uitkering bleef immers verder afnemen.

Minder faillissementen in Limburg
In de maanden april, mei en juni van dit jaar werd voor 160 Limburgse ondernemingen het faillissement uitgesproken. Dat waren er 17 minder dan in dezelfde maanden een jaar eerder, ofwel een daling met 9,6%. Dat staat in schril contrast met de stijging met 5,5% van het aantal faillissementen in Vlaanderen, waar in het tweede kwartaal van dit jaar zelfs het hoogste aantal faillissementen ooit werd opgetekend. Absolute uitschieter was de maand juni toen maar liefst 615 ondernemingen in Vlaanderen de boeken neerlegden.

Aantal loontrekkenden blijft hoog
Ook in het 2e kwartaal van 2023 blijft het aantal loontrekkenden op een hoog niveau. Hoewel het recordniveau van het 1e kwartaal net niet wordt geëvenaard, gaat het op jaarbasis nog steeds om een stijging met 0,8%. Ook in Vlaanderen blijft het aantal loontrekkenden toenemen (+0,7%), weliswaar aan een iets lager tempo dan in Limburg.

Het volledige rapport van de Limburgradar is te vinden via deze link.