BR3 in Mol

Zonhovens bedrijf ontmantelt beton van kernreactor

Familiebedrijf Interboring uit Zonhoven heeft de opdracht binnengehaald om het schild rond de kernreactor BR3 in Mol weg te halen. Een uiterst gespecialiseerde klus die gepaard gaat met enorm strenge veiligheidsvoorschriften. Het is voor het eerst dat de gekozen techniek van Interboring in een nucleaire installatie wordt toegepast.

De Belgian Reactor 3 (BR3) was de eerste drukwaterreactor (PWR) in Europa. Hij werd in 1962 in werking gesteld en in 1987 definitief stilgelegd. In de actieve periode is de BR3 hoofdzakelijk ingezet als onderzoeks- en opleidingsreactor. De reactor was ook het prototype voor de kernreactoren die later in Doel en Tihange zijn gebouwd.

Net zoals alle andere kernreactoren is BR3 in Mol voorzien van verschillende veiligheidssystemen, zoals het biologisch schild rond de reactor, dat personen en de omgeving beschermt tegen ioniserende straling. Het spreekt voor zich dat de ontmanteling en versnijding van dit schild met grote precisie en scherpe veiligheidsmaatregelen moet gebeuren. Het versnijden van het omhulsel van de reactorkuip is een absolute primeur in België. Interboring uit Zonhoven heeft een verplaatsbare zaaginstallatie klaar staan om deze klus te klaren. Een diamantkabel zal de betonnen wand verzagen zodat de betonblokken, met een massa van nagenoeg 10.000 kg elk, manipuleerbaar zijn voor verdere bewerking. Het gehele proces zal droog verlopen, waardoor er bijzondere aandacht gaat naar het beheersen en het opvangen van het betonstof dat bij het versnijden vrijkomt. Het project is een test waarvan de expertise zal worden gebruikt om later de kerncentrales van Doel en Tihange te gaan ontmantelen.

“Interboring en al zijn medewerkers zijn bijzonder trots dat dit project wordt toegevoegd aan de lijst met unieke nucleaire referenties", aldus CEO Jos Spilstijns. "Hierdoor positioneren we ons nog meer als beton-chirurg in een nucleaire markt, die met de komende sluiting van de Belgische kerncentrales, een omvangrijke industriële ontmantelingsactiviteit op gang zal brengen.”

De werken starten nog vóór het bouwverlof 2022 en zullen een jaar duren.