e-tree-300×200-1

Zonneboom van SolarCompany is primeur

Solarcompany stelt op de beurs ‘Bouwinnovatie’ in Hasselt in avant-première zijn ‘zonneboom’ of ‘e-tree’ voor. Het Limburgse ontwerp koppelt zonnepanelen aan andere nuttige toepassingen, zoals laadpunt voor fietsen, bushokje of een informatiebord. “Zonnepanelen zijn een schitterende uitvinding”, zegt Rudy Vandromme, zaakvoerder van Solarcompany in Heusden-Zolder. “Ze vangen het zonlicht en zetten dat om in pure elektriciteit zonder uitstoot. Ze hebben heel wat nuttige toepassingen, alleen jammer dat de vorm niet altijd even mooi in het straatbeeld past.”

Het bedrijf is daarom op zoek gegaan naar een manier om zonne-energie een passende plaats te geven in de publieke ruimte. Het resultaat is de ‘zonneboom’ of ‘e-tree’. De naam verwijst naar een houder van zonnepanelen in de vorm van een boom.

“We hebben er hard aan gewerkt”, zegt Vandromme. “De eigenlijke première was voorzien voor de internationale beurs Intersolar in München. Maar we wilden onze vinding toch eerst tonen aan het eigen publiek. Bouwinnovatie leek ons de geknipte plek.”

Mooi
Het resultaat is alvast een ontwerp dat mooi genoeg is om midden in het zicht te staan. Tegelijkertijd kunnen er nuttige toepassingen aan gekoppeld worden. “Bushokje, oplaadpunt voor elektrische fietsen, een gemeentelijk informatiebord, enzovoort”, noemt Vandedromme er een paar. “Meerdere functies kunnen ook gecombineerd worden in één boom.”

Solarcompany mikt voor de afzet van de zonneboom dan ook in eerste instantie op (lokale) overheden. “Maar ook particulieren kunnen er hun voordeel mee doen”, zegt Vandromme.