Nieuws Limburg Zonnepanelen blijven de investering waard

Zonnepanelen blijven de investering waard

Zonnepanelen blijven de investering waard

De zon gaat niet onder voor zonnepanelen. Integendeel, ze klimt weer hoog op voor zelfstandigen en ondernemingen nu de Vlaamse Overheid met enkele interessante tegemoetkomingen uit de hoek komt. “Het principe van de terugdraaiende teller mag dan wel voor commotie hebben gezorgd, de verhoogde investeringsaftrek, de korte terugverdientijd en de evoluerende bedrijfswereld maken de investering in zonnepanelen nog meer dan waard”, zegt Marina Doggen, ceo Gutami Solar.

Met het stopzetten van de terugdraaiende teller betalen bestaande particuliere eigenaars van zonnepanelen voortaan een jaarlijkse netkost op basis van hun werkelijke afname. De opgewekte energie die ze zelf niet gebruiken, wordt op het net geïnjecteerd. Sommige energieleveranciers geven hier een vergoeding voor. Dat geldt ook zo voor nieuwe eigenaars, en voor hen blijven investeringen in zonnepanelen zeker interessant.

Flinke duw in de rug voor kmo-ondernemingen

“Met de verhoogde investeringsaftrek geniet je tot eind 2022 niet van 13,5, maar van 25% voordeel. Gebruik je bovendien minstens 50% van je opgewekte energie, dan komt de terugverdientijd neer op 7 à 8 jaar in”, legt Marina Doggen uit.

Investeren in groene energie zorgt dus voor een direct rendement en een positieve weerslag op de energiefactuur. “Vele bedrijven ondervinden een zware impact van de coronacrisis, maar er zijn er ook die op volle toeren draaien, zoals IT- en voedingsbedrijven. Dat zijn vaak grootverbruikers die vorig jaar toch mooie cijfers hebben gedraaid. Onder meer voor hen komt het moment nu heel gelegen om die stap naar groene energie te zetten.”

Slim investeren

De coronacrisis heeft de hype rond hernieuwbare energie dan wel naar achteren gedrongen, wanneer de economie weer opleeft, zal ook groene economie een belangrijke rol spelen. Op de Limburgse Klimaattop werd onlangs nog verteld dat onze provincie goed op weg is om haar klimaatdoel te halen van 30% minder CO2-uitstoot in 2020.

“Die doelstellingen zullen hoog op de agenda blijven. Als je nieuwe energie vergelijkt met een bad, zitten we nog maar met onze dikke teen onder water. Er moet en zal nog veel gebeuren. Zo gaan er bijvoorbeeld verschillende stemmen op dat er vanaf 2026 alleen nog maar elektrische bedrijfswagens mogen zijn. Dat is al binnen 5 jaar. De steunmaatregelen maken het nu extra gunstig om je investeringen strategisch te plannen: eerst zonnepanelen, dan batterijen en laadpalen.”

Gutami Solar maakt een berekening op maat: hoeveel energie wordt verbruikt en hoeveel kan door zonnepanelen gedekt worden? “Ook de investeringskost, financieringsmogelijkheden en return on investment brengen we in kaart. Zo helpen we potentiële klanten in het maken van een onderbouwde beslissing maken en zetten we samen stappen naar een duurzamere maatschappij.”

Gutami Solar Projects is dé Vlaamse expert in zonnepanelen.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Pelt, Westerlo
Pelt

Niels Lagrange gaat bistro runnen

Racepiloot Niels Lagrange staat voor een stevige carrièrewending. Samen met zijn vriendin Romy investeert hij in een pop-up bistro, waarin… Lees meer