Lemmens Lodewyckx

Zorgwekkende terugval bij Limburgse productiebedrijven

De Polsslag Ondernemend Limburg (POL), de kwartaalpeiling van Unizo en VKW Limburg naar het ondernemersvertrouwen in onze provincie, klokt in oktober iets lager af dan in juli. Het is wel de derde daling op rij, met een uitgesproken negatieve trend in de productiesector en bij de grootste bedrijven.

De daling van het ondernemersvertrouwen bij de productiebedrijven baart zorgen, zowel in de evaluatie van het voorbije kwartaal als in de prognose voor het volgende kwartaal. Het POL-cijfer voor de productiesector zakt naar +11,2, waardoor deze sterkhouder van onze economie plots een middenmoter wordt. De dienstensector, groothandel en de bouw presteren wel nog op een hoog niveau.

Qua bedrijfsgrootte is het opvallend dat het optimisme bij de grootste bedrijven in Limburg ten opzichte van een kwartaal geleden gehalveerd wordt. De kleine en middelgrote bedrijven blijven nog presteren op een redelijk constant en gunstig niveau. Bovendien was het vertrouwen bij kleinste bedrijven nooit hoger dan vandaag.

Structureel

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg: “Globaal gezien valt over de nieuwe lichte daling in het Limburgs ondernemersvertrouwen geen slecht woord te zeggen. De POL blijft op een hoog niveau, met goede scores op het vlak van omzet, investeringen en tewerkstelling in de Limburgse bedrijven. We merken wel dat de eerdere dalingen van het optimisme in de productiesector en bij de grootste bedrijven zich blijven doorzetten. Ze kunnen zelfs van structurele aard zijn."

Kiespijn
“Een relatief sterke daling van het vertrouwen bij de productiebedrijven doet een extra alarmbelletje afgaan”, beaamt Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg. “Omdat we weten dat zij een daling in de Limburgse economische conjunctuur altijd als eerste aanvoelen. Een overgrote meerderheid van onze bedrijven blijft optimistisch, maar we moeten wel waakzaam zijn voor dergelijke signalen. Temeer omdat in Limburg het aantal vacatures nog wel stijgt en de werkloosheid verder daalt, maar dat dit de laatste maanden trager verloopt dan in heel Vlaanderen, in tegenstelling tot de voorbije jaren. De toenemende nervositeit over de internationale handelsconflicten zal voor onze exportgerichte bedrijven ook een mogelijke terugval in economische activiteit kunnen betekenen. Hier hebben we vanuit België weinig vat op, maar nieuwe bijkomende onzekerheden zoals nu rond onze energiebevoorrading kunnen we echt wel missen als kiespijn. Het is niet het moment om het onszelf in een internationale competitiviteitscontext nu nog moeilijker te maken. We verwachten dan ook dat vanuit de regering al het mogelijke wordt gedaan om dit op te lossen en de onzekerheid weg te nemen.”