Conjunctuurbarometer

15% meer ondernemingen opgestart

REGIO – Uit de nieuwe conjunctuurbarometer van Voka – KvK Mechelen-Kempen blijkt dat er vorig jaar in de regio Mechelen en Kempen 7.228 nieuwe ondernemingen werden opgestart. Dat is 15 procent meer dan in 2019.

“Vorig jaar hebben we met z’n allen geklapt voor de helden in de zorg. Maar die 7.228 nieuwe ondernemers zijn ook ónze helden. Op je eigen benen staan in onzekere tijden: dat vraagt moed”, zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren.

De cijfers zijn opmerkelijk. In 2020 hebben we de diepste economische crisis ooit in vredestijd meegemaakt. En toch zijn nog nooit zoveel mensen met een eigen onderneming begonnen. “Het coronavirus laat ons zeker nog niet los, maar het heeft ons ook niet klein gekregen. Echte ondernemers zien altijd kansen, ook in volle crisis. En dat geven deze cijfers weer”, zegt Tom Laveren. “Nu is het belangrijk dat die ondernemingen duurzaam blijven. Onze Voka-Kamer heeft een heel aantal trajecten en opleidingen opgezet om die ondernemers de beste ondersteuning te geven. Met ons Bryo-traject helpen we ondernemers écht verder. Wij willen natuurlijk dat het kleine bedrijfje van vandaag, de kmo van morgen wordt en misschien de multinational van overmorgen.”

Er staan nog meer evoluties in de conjunctuurbarometer van Voka – KvK Mechelen-Kempen. Met die barometer kunnen ondernemers zes maanden vooruitkijken in de tijd.

“Onze blik reikt nu tot mei 2021. In deze berekening is nog geen rekening gehouden met een eventuele derde golf. Met de kennis van nu zien we dat onze economie een injectie krijgt. Dat zie je onder meer in de bouwsector in Mechelen en Kempen. Die zal volgens onze analyses in de eerste jaarhelft van 2021 aantrekken, vooral door de renovatiebouw. Al blijven we voorzichtig. Voor de autosector is er ook positiever nieuws. Normaal heb je een piek in deze maand januari, bij het Autosalon. En dan een terugval na het salon. Die piek zal dit jaar uitblijven en zich verspreiden over de komende maanden. Volgens berekeningen in onze barometer zou de autosector tegen juni van dit jaar op het niveau geraken van net vóór de coronacrisis”, zegt Tom Laveren. “Maar nogmaals: dit is volgens het scenario dat we een derde golf kunnen vermijden.”

Voor de conjunctuurbarometer is Voka – KvK Mechelen-Kempen een samenwerking aangegaan met Prof. dr. Guido Van Rompuy (KU Leuven), hoogleraar economie en econometrie.