Nieuws Mechelen 4 miljoen Vlaamse steun voor Mechelse culturele infrastructuur

4 miljoen Vlaamse steun voor Mechelse culturele infrastructuur

4 miljoen Vlaamse steun voor Mechelse culturele infrastructuur

MECHELEN – Vlaams minister-president Jambon investeert 4 miljoen in de culturele infrastructuur van de stad. Twee miljoen daarvan gaat naar de transformatie van de Predikherenkerk tot een culturele hub. De andere twee miljoen gaat naar het cultuurcentrum Mechelen.

In haar regeerakkoord maakte de Vlaamse regering al duidelijk dat ze meer wil investeren in culturele infrastructuur. De resultaten daarvan worden meer en meer duidelijk. En dat betekent ook goed nieuws voor Mechelen. Vlaanderen trekt namelijk maar liefst 4 miljoen euro uit om te investeren in de culturele infrastructuur van de Predikherenkerk en het Cultuurcentrum.

De site van het Predikheren bestaat uit een klooster en een kerk. Het klooster werd al succesvol gerenoveerd. Het herbergt een bibliotheek en biedt cultuur aan met een grote en kleine “c”. Nu wordt ook de Predikherenkerk grondig gerenoveerd. In een volgende fase zal de kerk omgevormd worden tot een culturele hub voor tentoonstellingen.

In de schaduw van de Sint-Romboutstoren ligt het cultuurplein. Met onder andere de Academie, Conservatorium en het Cultuurcentrum Mechelen brengt het plein cultuur en educatie samen. De uitgelezen site met andere woorden om het culturele hart van de stad te worden. De bouw van een portaal moet de site en het cultuurcentrum een herkenbaar gezicht geven. De verschillende gebouwen en de aanpalende binnentuin worden met elkaar verbonden. Het auditorium wordt gerenoveerd. En er komen extra polyvalente ruimtes bij.

Vlaams minister-president Jan Jambon vindt dat Vlaanderen trots mag zijn op het erfgoed en de rijke culturele traditie. “In het project in Mechelen komen deze beide samen: we investeren in een nieuwe culturele toonplek binnen de bijzonder uitstraling van deze barokke kerk. Voor de Vlaamse cultuurliefhebber moet dat tot een fantastische beleving leiden, en ik mag hopen dat het ook onze kunstenaars inspireert tot nieuwe en prikkelende creaties, die Mechelen en Vlaanderen als culturele hotspot nog meer op de kaart zetten.”

Volgens Vlaams Minister Bart Somers geven deze investeringen een enorme impuls aan de stad. “Mechelen wordt nóg meer een Cultuurstad. Dat is goed nieuws voor het toerisme en onze middenstand. Voor de buurten rondom het Predikheren en het Cultuurcentrum. Voor alle Mechelaars die nog meer cultuur zullen kunnen opsnuiven. De afgelopen twintig jaar heeft Mechelen een metamorfose ondergaan. De investeringen in onze publieke ruimte hebben daar veel mee te maken. Met deze investeringen in onze culturele infrastructuur laten we Mechelen nog meer schitteren.”

Mechels Schepen van Cultuur Björn Siffer weet dat Mechelen een rijke traditie heeft in het herbestemmen van kerkelijk erfgoed tot culturele tempels. “Denk aan de Heilig Hartkerk in de Adegemstraat of de Heilige Geestkapel waar nu Het Kunstuur zit. En nu dus ook de Predikherenkerk en het CCM, waar vroeger een Minderbroedersklooster was. Met deze extra investeringen durf ik stellen dat Mechelen als cultuurstad haar Gouden Decennium beleeft.”

In 2024 zullen alle werken afgerond zijn waarna Mechelen twee cultuursites rijker zal zijn. De Predikherenkerk en het Cultuurcentrum zijn samen goed voor een investering van 6,8 miljoen euro,   waarvan Vlaanderen er dus 4 miljoen voor haar rekening neemt. Samen met de 2,4 miljoen euro investeert Vlaanderen dus maar liefst 6,4 miljoen euro in cultuurinfrastructuur.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.