Nieuws Mechelen Stories Een kijkje achter de schermen bij hoevewinkel Veldvolk
Mechelen

Een kijkje achter de schermen bij hoevewinkel Veldvolk

De ploeg van Veldvolk. Foto: Dirk Vertommen
BEVEL – Enkele peren, een vel bladerdeeg, mascarpone, citroen, tijm én heel veel liefde. Zo ziet een recept bij de biologische korteketenhoevewinkel Veldvolk in Bevel (Nijlen) er ongeveer uit. In de keuken zetten de medewerkers al hun talenten in om lekker eten te maken. Onze journalist keek een namiddag over hun schouder mee om na te gaan wat ze nu precies maken.

Veldvolk is een coöperatie tussen zorgboerderij Emiliushoeve, biologisch kleinschalig landbouwbedrijf VARK en biologisch tuinbouwbedrijf Herdershof. De bouw van hun hoevewinkel vormde de rode draad door het programma Out of Office op VTM, waarin mensen met een burn-out mee kwamen helpen.

Sinds begin dit jaar is de hoevewinkel open op donderdag, vrijdag en zaterdag. “Mensen komen naar hier om inkopen te doen, maar ze kunnen hier ook aan onze lange boerentafel een stuk taart eten, koffiedrinken of iets kleins eten. Vanaf 9u serveren we hier ook een boerenontbijt. Hier proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van de producten die onze landbouwvennoten leveren zoals de eieren, het vlees en het slaatje. We merken dat mensen snel met elkaar beginnen te praten aan onze tafel. Het is hier al heel druk geweest. Het succes is al veel groter dan we gehoopt hadden”, zegt bezielster Saskia Benus.

LEES OOK. Biowinkel Veldvolk, bekend van ‘Out Of Office’, opent de deuren

 

 

Bram van Veldvolk
Bram. Foto: Dirk Vertommen

Op de andere dagen van de week is er bedrijvigheid in de keuken, want dan wordt al dat lekkers voorbereid. Saskia, Sophie en enkele andere begeleiders gaan samen met een team van enthousiaste helpende handen aan de slag om lekkere dingen te maken. “We noemen ze geen deelnemers meer, maar medewerkers . De lat ligt wat hoger, het moet echt goed zijn. Het is niet onze bedoeling om bijna gelukte taarten te verkopen, of koekjes die een beetje lekker zijn. En het blijkt dat het ze lukt. Ze kunnen het aan. Ook al is dat geen acht uur per dag of vijf dagen per week. Zo hebben we hier de voorbije weken al veel talenten zien ontluiken”, zegt Saskia.

 

Saskia en Tom van Veldvolk
Saskia en Tom. Foto: Dirk Vertommen

Twintig kilogram appelen

Kijk maar naar Lierenaar Bram (32), een potige kerel die vroeger met de groendienst van de Emiliushoeve de Nijlense speeltuintjes proper hield. Maar in plaats van met grasmachines en onkruid te zeulen, is hij nu bezig met een heel fijn, bijna kunstig werkje. “Ik ben de focaccia aan het versieren met tomaat, paprika, rode ui, prei, rozemarijn, tijm en bieslook. Daarna giet ik er wat olijfolie op en dan kan hij in de oven.”

“Ik kook graag. Ik heb daarnet al twintig taarten gemaakt. Ik heb ook al zeker twintig kilogram appelen geschild. Maar dat werk is het allemaal waard. We maken hier trouwens de allerbeste appeltaart die ik ooit geproefd heb. Ze is dan ook door ons gemaakt. Van werk als dit heb ik eigenlijk nog meer plezier dan van bij de groendienst te werken”, vindt Bram.

 

Laura van Veldvolk
Laura. Foto: Dirk Vertommen

Wat verderop is Tom (32) uit Wiekevorst bezig met een gigantische ketel pastinaaksoep te mixen en nadien in potjes te doen. “Het is warm, dus ik moet me goed concentreren”, weet hij. Laura (24) uit Bevel maakt er ondertussen een erezaak van om de mooist gevormde koekjes te maken. Met de onderkant van een glas duwt ze de balletjes deeg mooi tot een koekjesvorm. “Ik wil de beste koekjes van Bevel en omstreken maken, zodat iedereen er van kan genieten”, zegt ze.

 

Kristi van Veldvolk
Kristi. Foto: Dirk Vertommen

Kristi (31) uit Heist-op-den-Berg steekt nadien de koekjes in zakjes. “Het zijn echt goeie koekjes, krokant en zoet. Ik zal er nog eens eentje proeven om te testen”, zegt ze. Tijdens het programma ontwikkelde Kristi, die trouwens nog steeds de allergrootste fan is van Niels Destadsbader, samen met chef Dominique Persoone ook een groentesoep. Die werd naar hen beiden genoemd. De Dominique & Kristi-soep is nog altijd een bestseller. “Er zit wortel, selder, ui, prei, bloemkool, paprika en heel veel liefde in. Dat laatste staat ook op het etiket. Liefde is het belangrijkste ingrediënt, je proeft het zeker in ons eten”, verzekert Kristi terwijl ze een kar vol soep naar de juiste plaats rijdt.

 

Robin en Saskia van Veldvolk
Robin en Saskia. Foto: Dirk Vertommen

Vriendelijkste klanten

Robin (24) uit Gestel, ook een bekend gezicht uit Out of Office, maakt daarna voor het eerst perentaart. “Er zit onder andere mascarpone, tijm en citroen in. Ik denk wel dat het heel lekker zal worden. In het begin van de week help ik geregeld mee in de keuken, als de hoevewinkel open is dan sta ik meestal in voor de koffies en de bediening. Dat doe ik ook heel graag. Ik moet zeggen dat we echt de vriendelijkste klanten hebben. Als we toch eens iets vergeten of fout doen, dan zijn ze nooit kwaad.”

“Jullie zijn natuurlijk ook zo enorm lief”, pikt Saskia in. “Meestal krijgen de klanten een hand of zelfs een knuffel als ze binnenkomen. Mensen worden hier altijd goed en warm ontvangen.”

De medewerkers hebben zelfs fans overgehouden aan de reeks. “Hier stond eens iemand uit Breda, die helemaal naar hier was gereden om ons in het echt te zien en een koffie te drinken. Ze huilde zelfs een beetje omdat ze zo aangedaan was en wilde met mij op de foto. Ik kon het bijna niet geloven en ik voelde me een beetje ongemakkelijk. Maar het was tegelijk ook heel lief”, vertelt Robin.

veldvolk
Foto: Dirk Vertommen

Maar wat moet je nu precies kopen als je de specialiteit van het huis wil geproefd hebben. “Het aanbod verandert geregeld. Maar we horen vaak dat onze appeltaarten superlekker zijn, dat geldt trouwens ook voor onze cheesecake en worteltaart. Zelf houd ik ook enorm van de quiche met blauwschimmelkaas en prei, of ons worstenbrood met vlees van Vark”, aldus Saskia.

Lokale landbouwers

Naast de baksels uit de keuken wil de winkel zelf ook een platform bieden aan andere lokale landbouwers om hun producten aan de man te brengen. “Zo hebben we biologisch fruit van onze collega’s van De Fruittuin, bloem van Boer En Compagnie, geitenzuivel van de Donkenhoeve, fruitsappen van De Drie Wilgen, zuurdesembrood van microbakkerij Take it Easy en natuurlijk het heerlijk vlees en de prachtige groentepakketten van VARK en Herdershof”, somt Saskia nog op.