metaalbewerker

5000 openstaande vacatures in onze regio

MECHELEN - Nog voor de zomer zullen er meer dan 5.000 openstaande vacatures beschikbaar zijn in de regio Mechelen en Kempen. Dat blijkt uit de nieuwste conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen, die zes maanden vooruit kan kijken in de tijd.

Zonder nieuwe lockdown, staat de teller in juni op 5.100 niet ingevulde jobs. Tegen september zitten we aan 5.700. Dat is volgens Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen, de voorbije 15 jaar nog maar twee keer voorgekomen.

Het gaat hard op de arbeidsmarkt. Dat toont een nieuwe analyse van Voka Mechelen-Kempen aan. “Corona lijkt geen vat meer te hebben op de jobmarkt in onze regio, als je de cijfers ziet. En dat is heel straf aangezien onze bedrijven uit de grootste economische crisis in vredestijd proberen te geraken”, zegt Tom Laveren.

De prognose is gebaseerd op berekeningen van prof. dr. Guido Van Rompuy (KU Leuven), hoogleraar economie en econometrie. In maart 2021 waren er volgens de cijfers van de VDAB 4.808 openstaande vacatures in de regio Mechelen (2.398) en Kempen (2.410). “Volgens onze analyses gaat dat cijfer tegen juni oplopen naar 5.137. We moeten teruggaan tot februari 2020 om nog zo’n hoog cijfer te zien. Dat was vlak voor de coronacrisis in ons land is uitgebroken”, zegt Laveren.

Volgens de Voka-analyse zijn er tegen september zelfs 5.675 openstaande vacatures in de regio. “In de voorbije 15 jaar is het nog maar twee keer gebeurd dat er meer dan 5.600 vacatures tijdelijk bleven openstaan. Met onze bedrijven en met het beleid moeten we daar nu mee bezig zijn. Als we snel en sterk uit de crisis willen geraken kunnen we ons niet permitteren dat onze groei stokt of zelfs stopt, omdat we de jobs niet ingevuld krijgen.”

Bij de openstaande vacatures in de regio is er vooral vraag naar schoonmaak- en onderhoudspersoneel (17%), bouwvakkers en bouwtechnici (14%), verzorgend personeel (5%) en industriële technici (5%).

Hoe zit het dan met het aantal werklozen? Dat daalt significant en gaat ook naar het niveau van vóór de coronacrisis. In de regio Mechelen-Kempen waren er in maart 11.918 niet-werkende werkzoekende mannen en 9.683 vrouwen. Tegen september daalt dat aantal nog met enkele honderden.

In december 2019 liet Jan Jambon, Vlaams minister-president, aan Voka weten dat hij vanuit de Vlaamse regering de 5.000 openstaande vacatures in de regio Mechelen-Kempen wilde helpen invullen. “We mogen daar niet mee wachten want onze economie mag niet achterop lopen”, zegt Tom Laveren. “Als we willen dat onze economie goed uit de crisis komt, dan moeten we hierop inzetten. Volgens het IMF zal de economische activiteit in de Verenigde Staten in 2022 met 6 procent toenemen in vergelijking met 2019. In China met 17,3%, in Europa met amper 1,2 procent. Als we onze vacatures niet ingevuld krijgen, dreigt onze economie nog trager op gang te komen.”

Voka stelt onder meer de jobbonus voor, die het verschil tussen werken en niet werken groter moet maken. Maar ook het opleiden van tijdelijk werklozen, het activeren van de inactieven - goed voor 55.000 mensen in de regio Mechelen - en het levenslang leren.