Jongeren Open Bedrijvendag Foto: Joren De Weerdt

550 jongeren proeven van ondernemerschap tijdens eerste Jongeren Open Bedrijvendag

Eén dag na de Voka Open Bedrijvendag bezochten 550 leerlingen en studenten Lierse bedrijven tijdens de eerste Jongeren Open Bedrijvendag (JO!). Ook minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zakte naar de Pallieterstad af.

De Jongeren Open Bedrijvendag is een initiatief van de stad Lier, Lier4business en Voka Open Bedrijvendag. Jongeren van Lierse scholen uit de laatste graad secundair en uit het hoger onderwijs bezochten, onder begeleiding van de school, verschillende bedrijven. De deelnemende scholen waren Sint-Gummaruscollege, VTI, Sint-Ursula, Thomas More en Atheneum Lier.

De leerlingen legden een route van drie bedrijven in Lier af waar ze telkens anderhalf uur verbleven. De bedoeling was om hen warm te maken voor studies in de betrokken sectoren of om hen meteen na hun studies te leiden naar een job in een Lierse onderneming. Op die manier hopen de organisatoren en de betrokken scholen de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te dichten.

Een van de deelnemende bedrijven was UTB, dat voedingssupplementen ontwikkelt en maakt in alle mogelijke vormen en maten, zowel voor mensen als voor dieren. “Omwille van het verregaande maatwerk, moeten wij kunnen rekenen op een groot team flexibele medewerkers, die allemaal hun stukje van het productieproces op zich nemen. Van apotheker tot afwerker, van administratief medewerker tot teamleader”, zegt productmanager Natan Baele.

“De JO! was voor studenten die zich binnenkort op de arbeidsmarkt begeven of een studiekeuze moeten maken een ideale kans om een blik achter de schermen te werpen. Studenten doorheen de flow van een productieproces meenemen, laat ons als bedrijf niet enkel stralen, maar geeft ons ook de mogelijkheid om studenten met diverse achtergronden perspectief te bieden. Van het labo tot het administratief zenuwcentrum, van de productie tot de afwerking. Gekleed volgens de geldende hygiënische normen, met haarnetje en labojas, kregen negentig studenten alles te zien.”

Mocktailmix

“Vragenvuur en betrokkenheid verwelkomden we met open armen en enthousiastelingen kunnen hun cv opsturen. De studenten mochten op het einde van hun bezoek een zelfgemaakte mocktailmix mee naar huis nemen, samengesteld met gezonde ingrediënten uit onze magazijnen. We rondden de rondleiding af met een prijsvraag voor een duoticket van Kinepolis”, aldus Natan Baele.

Ook Vosschemie Benelux / V-Sure gooide de deuren open voor jongeren. Dat bedrijf maakt producten en systemen in koudhardende kunststoffen en composietmaterialen voor zowel doe-het-zelvers als professionals. “De jongeren kregen een overzicht van wat we doen en we plaatsten een aantal beroepen in de kijker, zoals magazijnier en digitale marketeer. Er was een interactieve quiz die toonde wat de toepassingen van onze producten zijn”, zegt zaakvoerder Claudia De Moor.

 

Ook minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kwam bij Vosschemie / V-Sure een kijkje nemen. “Het is heel fijn dat jongeren kunnen proeven van ondernemerschap en dat ze merken dat het daarbij niet enkel om geld maar ook om passie en fierheid voor de producten draait. Je ziet dat contacten tussen bedrijven en jongeren hun vruchten afwerpen”, stelt Weyts.

Stan, leerling Industriële Wetenschappen in het VTI Lier, blikte tevreden terug op JO!. “Ik ga na dit schooljaar verder studeren en heb nu een beter idee wat voor jobs hier aangeboden worden. Bij Varo kon ik zelfs enkele ingenieurs spreken.”