Gusta Van der Spiegel Gusta Van der Spiegel. © Joren De Weerdt

81-jarige Gusta verkoopt haar bekende carnavalswinkel

BERLAAR - Bij Carnavalshop Augustijnen in Berlaar staan ze nog voor een drukke week. Wie graag eens een clown, prinses of geraamte wil zijn met carnaval komt er kiezen tussen het grote aanbod. Voor Gusta Van der Spiegel (81) bestaat de kans dat het haar allerlaatste carnaval is als uitbaatster van de bekende zaak, want het pand staat te koop.

Carnaval is voor Gusta één van de topperiodes van het jaar. “Samen met Halloween is dit de drukste periode van het jaar. En ook de outfits voor de Oktoberfesten worden hier het hele jaar door heel vaak gehuurd. Het is hier nu heel druk, ik heb gelukkig extra hulp als het nodig is”, zegt ze.

De drukte vindt ze nog wel best aangenaam. Ze probeert te genieten van het contact met de klanten, want de winkel in de Smidstraat staat sinds eind vorig jaar te koop. Na een half mensenleven in de sector zou het zo weleens de laatste carnaval voor Gusta kunnen zijn.

Blijven doorgaan

“We zitten al in dit pand sinds mijn 65ste. Samen met het appartement erboven staat de winkel nu te koop. Als het huis samen met de winkel gekocht wordt, kan de bovenverdieping dienen om in te wonen. Of het mijn laatste carnaval is als uitbaatster van de winkel? Dat hangt af van hoe snel er een koper gevonden wordt. Dat kan volgende maand zijn, of binnen een paar jaar. Ik zie het wel”, zegt Gusta Van der Spiegel. 

Gusta, die het pand huurt van een huisbaas en dit jaar 82 wordt, houdt het na een verkoop voor bekeken. “Dan is het stilaan goed geweest, ik heb mijn leeftijd. Ik hoop dan dat iemand de inboedel wil overnemen en de zaak zal verderzetten. Dat zou ideaal zijn. Maar tot de zaak verkocht is, blijf ik hier doorgaan”, zegt ze beslist.

 

Gusta Van der Spiegel
Gusta Van der Spiegel. © Joren De Weerdt

Nog keuze genoeg

Ze is ondertussen enkel wat voorzichtiger geworden in aankopen. “De populairste outfits ben ik wel blijven aankopen, die stock houd ik op niveau. Ik wil dat de mensen hier tot de laatste dag keuze genoeg hebben. Enkel de minder courante kostuums heb ik niet meer bijbesteld”, vertelt ze.

Eind deze week gaan er veel carnavalsstoeten uit op de scholen. “Ik heb nog heel wat kostuums liggen, in elke kindermaat zijn er nog minstens twintig om uit te kiezen. Dat gaat dan om piraten, prinsessen, kabouters, clowns, enzovoort. Ik help nog graag iedereen verder.”