86% van personeel Telenet blijft tot eind 2020 thuiswerken

MECHELEN - Telenet gaat de combinatie thuis- en kantoorwerk een nieuwe invulling geven. Zeker tot eind dit jaar kunnen de medewerkers van thuis uit werken. Om de sociale cohesie en fysieke samenwerking ook in tijden van COVID-19 te bevorderen en te stimuleren, richt het in totaal ook twintig grote samenwerkruimtes in waar teams tot 30 mensen met elkaar kunnen vergaderen of brainstormen.

Alle medewerkers kunnen op voorhand een werkplek reserveren via een app. Wie om sociale of technische redenen niet kan thuiswerken, krijgt daarbij voorrang.

Telenet past zijn zeven kantoren in Mechelen-Noord, Mechelen-Zuid, Wommelgem, Zaventem, Sint-Truiden en Aalst aan. Er wordt plaats gemaakt voor in totaal twintig samenwerkruimtes waar tot dertig medewerkers met anderhalve meter afstand van elkaar kunnen samenwerken of vergaderen. Daarbij volgt het bedrijf strikt het advies van de overheid: voorlopig kunnen in deze ruimtes slechts tien mensen tegelijkertijd fysiek en op veilige afstand van elkaar samenkomen.

Gezien ook heel wat parkeerplaatsen op dit moment onbenut blijven, bekijkt Telenet om ook op die plaatsen samenwerkruimtes in open lucht op te zetten. Het bedrijf stimuleert nu al mensen die op kantoor samenkomen om voor brainstorms of andere vergaderingen buiten te wandelen of een ommetje rond het gebouw te maken.

“We zijn met z’n allen in geen tijd in een sociaal experiment beland. In plaats van te wachten tot deze coronacrisis voorbij is en terug te keren naar onze oude werksituatie, zien we deze situatie als een positieve uitdaging waarbij we ons HR-beleid en de manier van werken versneld, maar doordacht kunnen hertekenen. Zullen we nog ooit met z’n allen ‘s ochtends en ‘s avonds massaal in de file staan? Bij Telenet hopen we van niet. Kantoren moeten liever dan een dagelijkse werkplek een ontmoetingsplaats zijn waar medewerkers op bepaalde momenten geïnspireerd worden. Bij Telenet zijn we volop bezig deze toekomst uit te tekenen”, zegt Ann Caluwaerts, EVP People, Brand & Corporate Affairs Telenet.

Voltijds telewerk blijft bij Telenet zeker tot het einde van het jaar de gewoonte.  De maatregel geldt voor werknemers die hun job zonder problemen vanop een afstand kunnen uitvoeren. Het gaat in totaal om 86% van het personeel of 2.600 van de 3.025 werknemers.

“Uit verschillende interne tevredenheidsenquêtes blijkt dat de medewerkers nood hebben aan duidelijkheid en perspectief. Dat bieden we hen nu: thuiswerk blijft zeker tot het einde van dit jaar voor de meerderheid van de medewerkers de gewoonte, maar met het grote verschil dat ze af en toe op kantoor kunnen samenkomen om te connecteren én op een veilige afstand fysiek samen te werken”, klinkt het bij Ann Caluwaerts.

De Telenet- en BASE-winkels blijven open. Telenet is ervan overtuigd dat het de activiteiten hier op een gecontroleerde en veilige manier kan laten verlopen, zowel voor de medewerkers als voor de klanten.