Nieuws Mechelen Aannemer Van Loo verwijdert asbest en bereidt zich voor op afbraak oud ziekenhuis

Aannemer Van Loo verwijdert asbest en bereidt zich voor op afbraak oud ziekenhuis

voormalig ziekenhuis op de Zwartzustersvest in Mechelen. Foto: Dirk Vertommen.

Aannemer Van Loo verwijdert asbest en bereidt zich voor op afbraak oud ziekenhuis

MECHELEN – Aannemer Van Loo is deze week gestart met de inrichting van de werf en de voorbereidende werkzaamheden voor de afbraak van het voormalig ziekenhuis op de Zwartzustersvest in Mechelen. De sloop zelf is iets voor maart, maar autoverkeer op de rijbaan richting Keizerstraat is vanaf maandag al niet meer mogelijk.

Tot in oktober 2018 was het gebouw in gebruik als campus Zwartzustersvest van het AZ Sint-Maarten. Later ving het Rode Kruis er vluchtelingen op en het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) organiseerde er een tijdje (winter)opvang voor daklozen. Ondertussen staan de gebouwen al enkele maanden leeg. Dat lokte onder andere een bekende Limburgse urban explorerer naar de verlaten site, maar daar komt een einde aan.

Aannemer Van Loo is maandag de werfzone beginnen inrichten. Tijdens de voorbereidende werken verwijdert hij ook asbest. “De aannemer houdt zich daarbij aan alle veiligheidsnormen. Dit werk houdt geen gevaar in voor de omwonenden”, zegt de stad.

Geen autoverkeer

Vanaf maandag 6 februari is er op de rijbaan voor het ziekenhuis geen autoverkeer meer mogelijk. Via de Zwartzustersvest kan je dan niet meer naar de Keizerstraat rijden. Alternatieven om die te bereiken, zijn de Nekkerspoelstraat, de N15, de tangent en de Zandpoortvest.

Simultaan loopt er een archeologisch onderzoek op de site dat de echte start van de sloop in maart vooraf gaat. Dat moet vooraf gebeuren om te voorkomen dat de graaf- en sloopwerken de bodem verstoren. Uit onderzoek op het terrein met proefputten moet blijken of er een grotere opgraving nodig is.

Nieuwbouw klaar in 2026

Zorgbedrijf Rivierenland maakt ondertussen volop plannen om op de site een nieuw woon-zorgcentrum op te trekken. De nieuwbouw moet het huidige Hof van Egmont op de Hendrik Speecqvest vervangen. Daarvoor wordt in de lente en zomer van dit jaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor opgemaakt en ingediend.

Volgens de huidige timing moet de bouw aanvangen in het voorjaar van 2024. Het is de bedoeling dat bewoners van het Hof van Egmont in de loop van 2026 naar het nieuwe woon-zorgcentrum kunnen verhuizen.

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.