Jan De coster liggend

Actiecomité Groene Buffer noemt ‘fake news bericht’ van Plopsaqua een afleidingsmanoeuvre

MECHELEN – Gisteren kon u hier lezen hoe Plopsaqua de petitie van de actiegroep Groen Buffer ‘fake news’ noemde, ondanks de meer dan 5500 handtekeningen. In een reactie noemt de actiegroep dat een afleidingsmanoeuvre van Plopsaqua.

Alles draait om het feit dat er een gedeelte van het Zennebeemdenbos moet sneuvelen voor de bouw van een waterpretpark op de site vlak naast Technopolis. Steve Van den Kerkhof, CEO van de Plopsa Group, nuanceert dat. “Het bos blijft voor 90% intact en het deel dat verdwijnt wordt elders in de stad dubbel gecompenseerd. Finaal wordt Mechelen hierdoor juist groener.” Daarom noemde hij de opgezette petitie van de actiegroep om “het bos te redden” misleidend en fake news. In een persbericht liet Van den Kerkhof weten het te betreuren dat mensen op deze manier een rad voor de ogen wordt gedraaid.

Volgens Jan De Coster van de actiegroep Groen Buffer wil Plopsa Group met dit persbericht de aandacht afleiden van wat er werkelijk in de petitie wordt gevraagd, namelijk het lopende GRUP-onderzoek. “In plaats van de afloop daarvan af te wachten wil het nog snel de plannen voor een waterpretpark erdoor duwen. Ze weten dat het nieuwe onderzoek nadelig is voor hen.”

Volgens de actiegroep zijn de plannen voor Plopsaqua in het Zennebeemden Bos er gekomen mede dankzij de invoering van een GRUP (gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan) in 2008. Voordien was dit gebied immers groene zone. “Plopsa profiteert nu van deze situatie door een waterpretpark te plannen in het gebied. Bovendien loopt er nu een nieuw onderzoek om het oude GRUP te vervangen. Plopsa wil het resultaat van dit onderzoek niet afwachten en de plannen nog snel erdoor duwen. Het stadsbestuur van Mechelen faciliteert deze situatie om de economische belangen van Plopsa niet te schaden. De Stad Mechelen heeft immers een nieuw zwembad nodig, en ziet hierin een opportuniteit om zich te verbinden aan de commerciële belangen van Plopsaqua.”

Groene Buffer zegt dat het Zennebeemden Bos in het nieuwe GRUP-onderzoek wordt omschreven als een aaneengesloten natuurgebied en een deel van de Zennevallei met belangrijk waterbergend vermogen.

Alhoewel de petitie weinig indruk leek te maken op Plopsa zette ze ogenschijnlijk toch een aantal nieuwe pistes in werking. Technopolis heeft gesprekken opgestart om te bekijken of het volledige bosgebied ten zuiden van de projectzone mogelijks in beheer aan Natuurpunt gegeven kan worden. Een andere actiegroep ‘Zwembad Geerdegemvaart’ liet zich ondertussen ook horen in dit dossier. Ze zien een mogelijk project voor de bouw van een zwembad in het Sport Vlaanderen-domein van Hofstade (Zemst) als een valabele piste en onderschreven de petitie van het actiecomité Groene Buffer.

Foto: Jan De Coster van de actiegroep Groene Buffer