active ants

Active Ants is vandaag al het logistieke bedrijf van de toekomst: “Intelligente rijdende robots zorgen dat je pakketje goed terechtkomt”

WILLEBROEK - Gedaan met magazijnmedewerkers die kilometerslang tussen de rekken lopen om pakketjes klaar te maken. Bij Active Ants in Willebroek doen robots het zware werk en wordt de efficiëntie bepaald door artificiële intelligentie. Deze nieuwe technologieën maken het de mensen makkelijker. Wie wil weten hoe het magazijn van de toekomst eruitziet, kan tijdens Openbedrijvendag op bezoek komen.

Active Ants is voor 75% een dochterbedrijf van bpost en is actief in de sector van het e-fulfilment. Dat betekent dat ze de samenstelling en verzending doen van dingen die besteld worden via webshops van andere bedrijven. Een van die webshops die klant zijn bij Active Ants is bijvoorbeeld Mediahuis. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat alles wat we bestellen via de webshop van GVA vertrekt vanuit Willebroek.

 

Achter deze muur staan 20.000 bakken. — © Ward Bosmans

55.000 bakken

De producten uit al die webshops zijn gestockeerd in maar liefst 20.000 bakken. “Volgend jaar zullen dat er zelfs 55.000 zijn”, zegt Steven Dedoncker, die operational manager is bij Active Ants. “Ook de robots die overal in het bedrijf rondrijden, krijgen er nog een heleboel vriendjes bij.”

Je kan Active Ants gerust omschrijven als het magazijn van de toekomst. Robots brengen de goederen tot bij de mensen. Die stellen met die gebrachte goederen een pakketje samen, waarna een machine automatisch de kartonnen dozen op maat van het pakje plooit – zo hoef je niet onnodig lucht te transporteren – en meteen ook een tekst of een logo op het deksel van de doos print. Daarna zorgt een ander soort robot ervoor dat het pakketje naar de juiste plaats wordt gebracht om het nadien in de bestelwagen van een pakjesdienst te laden.

“Wij gebruiken dus geen transportbanden, maar intelligente rijdende robots. Ze zijn zo intelligent dat ze weten wanneer ze zichzelf moeten opladen, dat ze een robot die toevallig zou stilstaan kunnen ontwijken en toch naar de juiste plaats rijden. Als ze zich niet goed voelen – wanneer er dus een klein mankement is – rijden ze zelf naar een onderhoudsplek. Bovendien praten alle verschillende systemen met elkaar. Dat betekent bijvoorbeeld dat de bakken met producten geen vaste plaats hebben, maar dat de robots ze dichter of verder zullen zetten in functie van hoe vaak een artikel besteld wordt”, legt Steven Dedoncker uit.

Robots pikken volledig automatisch de bestellingen op. — © Ward Bosmans

Robots

Het is moeilijk om uit te leggen, maar wie het systeem in werking ziet, begrijpt hoe ingenieus dit innovatieve systeem in elkaar zit. Bovendien gebeurt alles op een duurzame manier. Zo worden de verpakkingen volledig automatisch op maat van een artikel geplooid, worden er geen stickers gebruikt, maar zorgt een printer ervoor dat het deksel van een doos niet alleen een logo of een tekst bevat, maar ook alle nodige verzendgegevens.

De lege verpakkingen van goederen die binnenkomen, worden opgehaald en onmiddellijk verwerkt tot papierpulp waar nieuwe dozen mee gemaakt worden. Een ander leuke nieuwigheid is dat, terwijl jou pakketje op de weegschaal staat, er een foto van gemaakt wordt. Die foto ontvang je automatisch in je mailbox zodat je alvast vooraf kan zien hoe je pakketje er zal uitzien en je exact weet wanneer je bestelling klaar is.

Wie de robots eens live aan het werk wil zien, kan zondag tijdens Openbedrijvendag een bezoekje brengen aan Active Ants aan de Molenweg in Willebroek.