twee-beelden (89) Foto's: rr, Dirk Vertommen

Afvalwater zorgt voor verwarming van nieuw wooncomplex op Keerdoksite

Donderdag werd in Mechelen de eerste spadesteek gegeven voor de volgende stap in de realisatie van het stadsontwikkelingsproject Keerdok. De graafwerken op het Rode Kruisplein, voor het gedeelte DOK+, zijn ondertussen gestart en als alles goed gaat is de oplevering begin 2025. Tegenover de ingang van het Van der Valkhotel komt een woonproject met 53 appartementen en zes commerciële ruimtes voor kantoren, handel en horeca.

Het project Keerdok is samen met Ragheno en Komet een van de drie grote woonprojecten die vlak buiten de kleine stadsring worden gerealiseerd. Na de bouw van de parking Keerdok is de heraanleg van het Rode Kruisplein de volgende stap in de realisatie van het project Keerdok. Binnen anderhalf jaar zal de troosteloze parking voor het Van der Valkhotel verdwenen zijn en staat er op dezelfde plaats een appartementsgebouw en een autovrij, groen plein waar plaats is om te genieten en te flaneren.

“Vandaag gaat de eerste schop in de grond en start officieel de heraanleg van het nieuwe Rode Kruisplein en de bouw van het nieuw wooncomplex. De stad is nauw betrokken geweest bij de opmaak van de plannen. Het nieuwe openbare domein zal al na de zomer van 2024 in gebruik genomen worden. Het wooncomplex zal klaar zijn tegen begin 2025. Het Rode Kruisplein wordt straks hét kloppend hart van deze nieuwe wijk”, zegt Greet Geypen (VLD-Groen-M+), schepen van Stadsontwikkeling.

 

Tussen DOK+ en het Van der Valkhotel komt een groen plein. Foto: rr
Tussen DOK+ en het Van der Valkhotel komt een groen plein. Foto: rr

Riothermie

Duurzaamheid is de rode draad door gans het project. Er is niet alleen een autovrij en groen plein met een vijftigtal nieuwe bomen, maar ook de verwarming en de koeling van het nieuwe wooncomplex is een voorbeeld van innovatie. Onder de nieuwe site worden achttien diepe ondergrondse boringen gedaan die warmte en koeling onttrekken uit de bodem. Met dit systeem van geothermie worden de nieuwe woningen verwarmd. Maar uniek voor Vlaanderen is dat dit systeem gecombineerd wordt met ‘riothermie’. Daarbij wordt de warmte die zich in het afvalwater van douche, afwasmachine of gootsteen bevindt, gerecupereerd uit het ondergrondse rioleringssysteem.

 

Tussen DOK+ en het Van der Valkhotel komt een groen plein. — © rr
Het openbaar domein zal al toegankelijk zijn vanaf het najaar van 2024. Foto: rr

Het is voor het eerst dat een zo’n project op dergelijke grote schaal wordt toegepast. Deze systeemintegratie is ook wat internationaal onderzoek momenteel identificeert als zijnde de snelste en meest optimale stap richting duurzame levenskwaliteit voor de volgende generaties”, zegt professor Wim Boydens van de UGent en hoofd onderzoek en innovatie bij Sweco België.

Klimaat- en energieschepen Patrick Princen (VLD-Groen-M+) noemt het een wijk voor de toekomst van de stad Mechelen. “Er is veel aandacht voor duurzaamheid, woonkwaliteit, zachte mobiliteit en groen. . En het warmtenet in de wijk, een combinatie van geothermie en riothermie, is een primeur op deze schaal in Vlaanderen.”

 

Het systeem van riothermie is op deze schaal uniek in ons land. Foto: Dirk Vertommen

Het nieuwe wooncomplex DOK+ is dus op vele vlakken duurzaam. Er werd door de architecten gekozen voor een gebouw in U-vorm met vier bouwlagen waarvan de opening van de U naar hotel Van der Valk is gericht. Het gebouw beschikt over een gemeenschappelijk dakterras met moestuin, een ruime boomrijke binnentuin en een grote gelijkvloerse fietsenstalling.

Op het gelijkvloers van DOK+ wordt plaatsgemaakt voor restaurants, cafés en lokale handel. Tussen DOK+ en het van der Valkhotel komt een groen plein van tien basketbalvelden groot met vijftig bomen. Ook de oevers van de Dijle worden heraangelegd en worden groener. Samen met DOK+ wordt tenslotte ook de nieuwe McDonalds gebouwd met een ondergrondse McDrive.