Nieuws Mechelen Artenova maakt plaats voor groen woonproject

Artenova maakt plaats voor groen woonproject

Artenova maakt plaats voor groen woonproject

MECHELEN – Het Artenova-gebouw in de Mechelse Hendrik Consciencestraat maakt plaats voor een woonproject met 18 appartementen en twee commerciële ruimtes. Projectontwikkelaar Antonissen Development Group maakt er een echt groen project van met een semi-publieke binnentuin en een dak-moestuin met serres.

De voormalige meubelzaak Artenova, vlakbij het rondpunt aan het station, werd tot voor kort gebruikt door vzw Mest als proeftuin voor enthousiaste Mechelse starters en artistieke projecten, om zo leegstand te voorkomen. Maar nu wordt het gebouw afgebroken, en komt er een nieuw woonproject van vijf verdiepingen met een uitgesproken groen karakter.

“Er komt een grote semi-publieke binnentuin van zo’n 750 vierkante meter, die overdag ook toegankelijk is voor alle Mechelaars. Op die manier kleurt de stad weer een stukje groener”, zegt Sven Potvin, ceo van projectontwikkelaar Antonissen Development Group.

In de binnentuin komt tevens een grote, overdekte fietsenstalling met 72 plaatsen.

Ook de moestuin van 425 m² met serres op het lager gelegen dak van de eerste verdieping wordt iets aparts.

“Het is een combinatie van twee trends die je steeds vaker aantreft in onze centrumsteden: groendaken en moestuinen”, aldus Sven Potvin.

“Groendaken vormen, naast het voor de hand liggende ecologische voordeel, ook een extra buffer tegen de steeds extremere hittegolven. Een moestuin is dan weer goed voor de sociale cohesie van het woonproject, en voor de verticale integratie van wonen, werken en ontspannen. Daarnaast speelt het in op de wensen van de moderne Vlaming, die zijn groenten steeds meer lokaal – en biologisch – wil. Want lokaler dan dit wordt het niet: op het dak van je eigen gebouw.”

Autolift

Het gebouw krijgt ook een autolift. Toekomstige bewoners kunnen met hun wagen rechtstreeks van de straat in een grote lift rijden, die hen naar de ondergrondse parkeergarage brengt. Zo neemt de ingang van de parking ook minder plaats in, waardoor er meer ruimte is voor parkeerplaatsen. En wie geen wagen bezit, kan een deelwagen gebruiken die ter beschikking is voor de bewoners.

Naast de 18 appartementen krijgt het gebouw ook een grote handelsruimte. Welke handelaar zich daar zal vestigen, is nog niet duidelijk. De gesprekken met een aantal geïnteresseerde partners zijn nog lopende.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.