il-giardino-trattoria Dinsdag opende Il Giardino Trattoria Pizzeria in de Barelstraat de deuren. Foto: Joris Herregods

Authentiek Italiaans restaurant opent de deuren in Bornem

laudio Manca (45) heeft al dertig jaar horeca-ervaring in de streek en strijkt nu neer in Bornem. Waar ooit De Blauwe Koe gevestigd was, staat hij nu achter het fornuis in zijn Il Giardino Trattoria Pizzeria. Manca serveert authentieke Italiaanse gerechten en daar komt géén diepvries bij te pas. “Enkel mijn limoncello hou ik onder de 0 graden”, verzekert Manca.

Daarom kiest Claudio er ook voor om de menukaart zeer simpel te houden, zonder grote porties vlees en vis. “De focus ligt echt op de pasta en op de pizza”, legt zaakvoerder Manca uit. “Elke dag opnieuw maken we het eten hier van nul: mijn deeg, de sauzen en de pasta. Die versheid en kwaliteit is voor mij heilig. Ik blijf dan ook zelf in mijn keuken staan, zodat ik de controle houd over elk bord dat naar buiten gaat.”

Naast een vrij uitgebreide keuze aan pizza’s, heb je in Il Giardino inderdaad een beperkt aantal voorgerechtjes en pasta’s. Een insalate caprese, een carpaccio, een pasta bolognese, met andere woorden: de klassiekers. Alle pasta’s blijven ook ruim onder de 20 euro per bord.

Terras

Claudio werkte in het verleden nog voor Castelsardo in het centrum van Bornem en in Da Giovanni in Antwerpen. Het was helemaal niet zijn bedoeling om zelf een zaak op te richten. “Maar het pand stond hier leeg en ik heb de kans gegrepen. Het is snel gegaan”, zegt hij. “We willen ook de geest van de Blauwe Koe bewaren. Het interieur blijft hetzelfde en als het weer beter wordt, zullen we ook hard inzetten op ons grote terras.”

Zijn vriendin Tiffany Hendrickx staat achter de schermen onder andere in voor de communicatie. “Je kan het bijna niet maken om enkel de mogelijkheid om te eten te geven”, pikt ze in. “Je zit hier in het groen, aan een prachtige fietsroute, naast de kinderboerderij. Als mensen snel iets willen komen drinken, moeten ze dat ook in onze trattoria kunnen doen.”