Tijdens de MS-week kan je op donderdag 7 september op de drie campussen van AZ Sint-Maarten in Mechelen en Duffel terecht voor informatie over deze chronische ontstekingsziekte die het centraal zenuwstelsel aantast. Patiënten met Multiple Sclerose kunnen sinds begin vorig jaar terecht op campus Rooienberg in Duffel voor een multidisciplinaire raadpleging (MDR). Alle aspecten van de zorgvraag, zowel lichamelijk en psychologisch als sociaal, komen aan bod, in alle stadia van de ziekte.
Het multidisciplinaire team dat zich bij AZ Sint-Maarten ontfermt over MS-patiënten, bestaat uit een neuroloog en een revalidatiearts, bijgestaan door een kinesist, een ergotherapeut, een klinisch psycholoog, een logopedist en een sociaal assistent.
Snel reageren
Dat de zorg gecentraliseerd is op één plek, is een voordeel van multidisciplinaire raadpleging volgens neuropsycholoog Lies Nies en logopedist Janna Oorts, die deel uitmaken van het team. “De patiënt kan voor alle disciplines op één plek terecht. Zo wordt alle informatie gebundeld en wordt zijn dossier centraal beheerd. Wanneer we merken dat een patiënt achteruit gaat, kunnen wij door deze manier van werken ook snel de neurologen verwittigen. En ook voor de huisarts, die steeds het eerste aanspreekpunt blijft voor de patiënt, is het makkelijker. Hij kan voor alle informatie terecht op één plaats.”
Psycholoog Lies Nies is er om mensen die het toch moeilijk hebben met de diagnose op te vangen: “Soms geraken mensen in een depressie nadat ze de diagnose krijgen. Dan staan wij klaar om hen te helpen. We ondersteunen ook de familie van de patiënt.”
“Maar je zou ervan versteld staan hoeveel mensen er positief mee omgaan”, zegt Janna Oorts. “En de rol die hun omgeving daarin speelt, mag absoluut niet worden onderschat. Onze behandeling mag dan wel goed zijn, een partner, vrienden en familie die je steunen, zijn misschien nog belangrijker;”