Nieuws Mechelen AZ Sint-Maarten ontwikkelt hulpstuk voor verdeling vaccins

AZ Sint-Maarten ontwikkelt hulpstuk voor verdeling vaccins

AZ Sint-Maarten ontwikkelt hulpstuk voor verdeling vaccins

MECHELEN – Een biotechnicus van AZ Sint-Maarten ontwikkelde een hulpstuk waarmee COVID-19 vaccins gemakkelijker vanuit grote pakketten verplaatst kunnen worden naar kleinere dozen voor ontdooiing. Het ziekenhuis, dat mee instaat voor de verdeling van de vaccins, printte de hulpstukken met een 3D-printer.

Het idee voor het hulpstuk ontstond tijdens de oefendag van 17 december 2020. Tijdens de oefendag werd duidelijk dat het beschermingsmateriaal dat gedragen moet worden om de vaccins te verplaatsen, hinderlijk is en de procedure vertraagt. Een oplossing werd gezocht en, dankzij de samenwerking tussen verschillende diensten, gevonden.

“Om de vaccins te verplaatsen vanuit de grote verpakking naar de kleinere doos voor ontdooiing, moeten onze medewerkers dikke beschermende handschoenen dragen. De handschoenen zijn een noodzakelijk gezien de vaccins op -80° Celsius bewaard worden. De grootte en de dikte van de handschoenen bemoeilijkt en vertraagt echter het manipuleren van de flesjes en houdt ook een risico in. Het glas van de vaccinflesjes is erg broos wanneer we ze uit de ultradiepvriezer halen”, legt Jens van Krieken, clusterverantwoordelijke apotheek, uit. “Na de oefendag is de zoektocht naar een gecombineerde eenvoudige oplossing gestart, zodat het risico op verlies van vaccins gevoelig werd verlaagd.”

De apotheek ging in eerste instantie zelf op zoek naar een oplossing. Dit idee kwam terecht bij de technische dienst en biotechnicus Nils Van Trimpont. Nils ging daarop zelf aan de slag en ontwierp een model van een makkelijk te hanteren schep waarmee de flesjes eenvoudig en met een vijftal tegelijk uit de verpakking gehaald kunnen worden. Hij ontwierp naast het schepje ook een tang en pincet. Deze werden geprint met de 3D-printer in AZ Sint-Maarten.

“De onderdelen van het schepje en de tang kunnen op ongeveer 1,5 tot 2 uur tijd geprint worden. Voor het pincet doet de 3D-printer er 40 minuten over. Het materiaal dat we hiervoor gebruiken, is PLA (Polylactic Acid), een bioplastic gemaakt van melkzuur verkregen uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen, zoals bijvoorbeeld maïszetmeel of suikerriet. Bovendien is PLA ook biologisch afbreekbaar”, legt Nils Van Trimpont uit.

“Op vraag van het commissariaat werd het ontwerp gedeeld met alle hubziekenhuizen, zodat zij het ofwel zelf of bij een externe leverancier kunnen laten printen. Zorgnet Icuro, het Vlaams netwerk voor zorgorganisaties, plaatste een bestelling bij AZ Sint-Maarten voor de andere Vlaamse hubziekenhuizen. Tegen maandag 11 januari zullen alle schepjes en pincetten geprint zijn, zodat ze geleverd kunnen worden. Door ons ontwerp te delen, willen we de andere hubziekenhuizen helpen en zo vermijden dat elke hub apart op zoek moet gaan naar een oplossing. Op die manier kunnen we kostbare tijd besparen”, zegt Jens van Krieken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.