persfoto BauWatch criminaliteitsrapport

BauWatch waarschuwt voor werfdiefstallen tijdens bouwverlof

Het aantal werfdiefstallen blijft toenemen. Dat blijkt uit een onderzoek van BauWatch. Daarom waarschuwt het beveiligingsbedrijf nu, vlak voor het bouwverlof, nog eens extra voor werfdiefstallen. "Nog te vaak laten aannemers hun werf onbewaakt of onvoldoende afgesloten achter tijdens deze periode."

“Ons onderzoek bekijkt jaarlijks welke werven wanneer het grootste risico lopen, wat de gevolgen zijn van werfdiefstallen en wie verantwoordelijkheid draagt. Helaas werd ons vermoeden bevestigd; we zien een significante stijging van het aantal werfdiefstallen”, zegt BauWatch country manager Johan Vrydag. “Maar liefst 68% van de respondenten geeft aan dat ze het voorbije jaar een diefstal hebben meegemaakt, een derde wordt er zelfs om de paar maanden mee geconfronteerd.”

Met het bouwverlof in aantocht waarschuwt Vrydag bovendien voor een toename in diefstallen. “Nog te vaak zien we dat aannemers hun werf onbewaakt of zelfs onvoldoende afgesloten achterlaten tijdens deze periode”, stelt hij. “We adviseren bedrijven daarom om proactief te handelen en hun beveiliging op te schalen voor ze in bouwverlof gaan. De potentiële directe en indirecte schade kan immers aanzienlijk zijn.”

Vertragingen

Het rapport van BauWatch peilde bij de aannemers die getroffen werden naar de schade die zij ondervonden. “Bijna vier op de tien respondenten rapporteerden een vertraging van het project als gevolg van bouwcriminaliteit, zoals diefstal en vandalisme. Bij zowat de helft van de bouwprofessionals resulteerde dit in een vertraging van één tot twee weken en bij 22 procent zorgde het zelfs voor een vertraging van drie weken of meer”, gaat Vrydag erder.

Die vertragingen veroorzaken niet alleen problemen voor projecten, bedrijven moeten ook kosten maken om gestolen items te vervangen. “Bovendien is het niet altijd duidelijk welke items dieven aantrekkelijk vinden, wat het nog uitdagender maakt om ze te voorkomen.”

Onder de radar

“We worden met twee fenomenen geconfronteerd”, legt Patrice Dresse van sectororganisatie FABA uit. “Enerzijds verdwijnen er geregeld kleine hoeveelheden bouwmateriaal, zoals betonblokken, bakstenen of isolatiepanelen. Anderzijds, als een aannemer snel een oplossing vindt voor zo’n kleine diefstal, zal hij wellicht niet de moeite nemen om een klacht in te dienen en de verzekering in te schakelen, want dat kost hem meer tijd en geld dan het opbrengt. Veel diefstallen blijven dus onder de radar, terwijl het eigenlijk wel aangewezen is om ze te melden, want op die manier krijg je een juister beeld en kan er efficiënter naar gehandeld worden.”

Zichtbare maatregelen

“Ons onderzoek bevestigt ook dat zichtbare maatregelen de populairste zijn”, besluit Vrydag. Toch zijn er ook nog andere acties die aannemers kunnen ondernemen. “Duidelijke onderlinge afspraken over het opbergen van het materiaal en het adequaat afsluiten van de werf bijvoorbeeld, maar ook je blijven wendbaar opstellen, je beveiligingsstrategie durven herzien en bijkomende investeringen doen wanneer locaties extra kwetsbaar zijn kunnen allemaal bijdragen tot het verhogen van de veiligheid.”