kmo-zones De nieuwe bewegwijzering voor de kmo-zones in Bornem is er wel al. Foto: rr

Bedrijfstotems voor kmo-zone laten op zich wachten: leverancier zit in geldproblemen

Nieuwe bewegwijzering en zogenaamde ‘bedrijfstotems’ waren de twee speerpunten in het plan om de kmo-zones van Bornem overzichtelijker te maken. De pijlen met kleurencodes zijn intussen een feit. De bedrijfstotems laten echter op zich wachten. De leverancier zou met geldproblemen te kampen hebben.

Zo’n bedrijfstotem verhoogt de bereikbaarheid van bedrijven in de kmo-zones. Hij bevat de coördinaten van het bedrijf in kwestie zodat chauffeurs de exacte locatie kunnen ingeven in hun gps-systeem. De palen moesten in de loop van het voorjaar geïnstalleerd worden. Het gemeentebestuur kwam daarbij tegemoet aan een deel van het prijskaartje. “In het basispakket voorzien wij 495 euro voor de kmo’s. Extra snufjes zijn op eigen kosten”, zei schepen van Lokale Economie Tom Van Ranst (CD&V) daarover.

Uitpakken
Raadslid en bedrijfsleider Stefaan De Landtsheer (Vooruit - OpenVLD) peilde tijdens de laatste gemeenteraad naar een stand van zaken wat betreft de totems. “De burgemeester pakt al twee jaar op een rij uit met de beslissing om die totems te realiseren”, zei hij in zijn tussenkomst. “De bedrijven hebben ook al lang de facturen voor de totems ontvangen, maar intussen zijn er nog maar weinig van die totems in het straatbeeld verschenen.”

Liquiditeitsproblemen
De levering laat op zich wachten door problemen bij de leverancier Maps4Industry. “Ze lieten ons eerst weten dat ze de totems pas konden installeren bij temperaturen boven de 10 graden celsius”, antwoordt schepen Van Ranst. “Dan bleken de palen ook nog eens gelakt te moeten worden.” Na aandringen kwam Maps4Industry met een verklaring voor de aanhoudende vertragingen. “We worden geconfronteerd met wanbetalingen en faillissementen bij ons cliënteel wat ons tijdelijk liquiditeitsproblemen oplevert”, liet het bedrijf weten.

De vraag is dus of de bedrijfstotems er überhaupt wel komen en of er op zoek moet worden gegaan naar een nieuwe leverancier. Van Ranst wil nog niet te ver op de zaken vooruit lopen. “Dit is een onvoorziene omstandigheid. Je wenst dit geen enkele ondernemer toe. Hopelijk geraken ze uit deze situatie.” Raadslid De Landstheer denkt al verder vooruit. “Ik zou onmiddellijk naar een andere oplossing zoeken en een tweede piste voorbereiden als alternatief”, besluit hij.