Tom Laveren Voka Tom Laveren. Foto: Dirk Vertommen

Buitenlandse bedrijven investeerden bijna miljard euro in Kempense en Mechelse economie

De regio Mechelen-Kempen heeft bijna een miljard euro aan buitenlandse investeringen opgehaald. Dat blijkt uit cijfers die Voka Mechelen-Kempen heeft opgevraagd bij Flanders Investment & Trade (FIT). "Een topprestatie van alle CEO's in onze regio", zegt Tom Laveren van Voka.

Vorig jaar hebben buitenlandse bedrijven 903 miljoen euro geïnvesteerd in de Mechelse en Kempense economie. 226 miljoen euro ging naar Mechelen, 677 miljoen euro ging naar het arrondissement Turnhout. Dat is volgens Voka het op één na strafste resultaat van de laatste zes jaar. "Dit is een topprestatie van alle CEO's en plantmanagers in onze regio", zegt Laveren. "En dat terwijl we kampen met de hoge energieprijzen en hoogste loonkost in 50 jaar."

"Elke regio heeft zijn eigen verhaal. In Turnhout gaat het vooral om uitbreidingen van bestaande vestigingen, gevolgd door de bouw van nieuwe vestigingen en overnames, vooral in de pharmasector, IT en logistiek", zeggen Petra Van Bouwelen en Wim Brillouet van Voka Mechelen-Kempen. "Voor Mechelen ligt het accent vooral op overnames, gevolgd door nieuwe vestigingen en uitbreidingen met een focus op de voedingssector, logistiek en cleantech."

Koekjes- en chocoladeproducent Mondelez kondigde vorig jaar een investering van 40 miljoen euro aan voor de fabriek in Herentals. Ook Alken Maes, van de Heinekengroep kondigde een investering aan van 41 miljoen euro in mouterij Albert, in Puurs-Sint-Amands. Alle projecten zijn goedgekeurd en zullen de komende maanden en jaren worden uitgevoerd.