uitbater café De Prof Foto: Dirk Vertommen

Bekend danscafé De Prof sluit na amper vijf maanden opnieuw de deuren

Café De Prof aan het station in Mechelen sluit opnieuw de deuren. Amper vijf maanden nadat Yilmaz Duran (38) begon aan een nieuw avontuur als uitbater van het bekende danscafé, loopt het met een sisser af. Op 8 juni is er nog een afscheidsfeestje. Intussen is de zaakvoerder op zoek naar een overnemer voor het café.

Mechelen is een danscafé armer, Yilmaz Duran een flinke teleurstelling rijker. Hoewel de ondernemer in januari vol goede moed begon aan een nieuw hoofdstuk als zaakvoerder van café De Prof op het Koning Albertplein, trekt hij er nauwelijks vijf maanden later de stekker uit. De Prof is nochtans een icoon in de Mechelse horeca. Maar nadat het café al eens 2,5 jaar leegstond nadat Yves Moors ermee stopte, was ook De Prof 2 geen lang leven beschoren.

“Ik ben zwaar teleurgesteld in mezelf”, reageert Duran. “Ik wilde met De Prof opnieuw meer schwung in het Mechelse nachtleven brengen, maar dat is duidelijk niet gelukt. De horeca is op enkele jaren tijd fel veranderd. Dat heb ik onderschat. Daarom wil ik niet blijven aanmodderen en besliste ik om de deuren te sluiten. Ik heb fors in het café geïnvesteerd en ik wil op tijd stoppen, vooraleer de problemen echt te groot worden.”

Foute keuze

Volgens Duran zijn er verschillende oorzaken waarom De Prof niet rendabel bleek. “De mensen gaan minder op café en geven er veel minder geld uit”, zegt hij. “Ik vind daarentegen wel vaak blikjes bier van de Aldi of de Lidl op het terras. Ik geloofde ook in de stationsomgeving. Maar er is geen parking en de grote werken hebben meer impact dan ik gedacht had. Ik wist dat het een groot risico was, want veel zaken stonden lange tijd leeg. Het bleek een foute keuze.”

“Sommige collega’s willen de zomer nog afwachten, maar het was een kwestie van tijd vooraleer de eerste ermee zou ophouden. Dat ben ik dus, want het heeft geen zin meer”, aldus uitbater van café De Prof,  Yilmaz Duran.

Met de heropening van verschillende cafés in de stationsomgeving leek de horeca er opnieuw op de rails te staan. “Maar dat is zeker niet zo”, zucht Duran. “Die uitbaters hebben ook andere zaken of krijgen steun van buitenaf waarmee ze hun café voorlopig in leven kunnen houden. Maar ook zij hebben het moeilijk. Sommige collega’s willen de zomer nog afwachten, maar het was een kwestie van tijd vooraleer de eerste ermee zou ophouden. Dat ben ik dus, want het heeft geen zin meer.”

Lees ook: Bekend danscafé De Prof aan Mechels station heropent na 2,5 jaar sluiting

Duran, wiens broers nog een tijdje café De Plezante uitbaatten in de Befferstraat, moet de sluiting naar eigen zeggen even verwerken. Maar de horeca de rug toekeren, dat wil hij niet. “Ik droom nog steeds van een eigen discotheek. Ik runde een tijdlang een nachtbar in Brussel en het nachtleven is echt mijn ding. Of ik die droom ooit nog zal kunnen waarmaken, weet ik niet. Maar als het lukt, zal het zeker niet in Mechelen zijn. Daar is het niet de juiste stad voor.”

Toch wil Duran, met het oog op het vinden van een overnemer, niet te negatief zijn. “Natuurlijk is dit zuur en ben ik even terneergeslagen, maar dat wil niet zeggen dat De Prof of een ander concept per definitie geen toekomst hebben. Ik ben er niet in geslaagd, maar misschien lukt het andere ondernemers wel om er een bloeiende zaak van te maken. Intussen lopen er gesprekken met de brouwer en potentiële overnemers om een oplossing te vinden.”

Afscheidsfeestje

Het café is inmiddels gesloten, al gaat het op zaterdag 8 juni nog een laatste keer open. “Er stond al een evenement gepland, dat wordt dus meteen ons afscheidsfeestje”, zegt Duran. “Ik hoop daar nog zo veel mogelijk mensen te mogen verwelkomen zodat we op een mooie manier kunnen afsluiten.”