Magma legt boeken neer Foto: Dirk Vertommen

Bekend Mechels restaurant Magma legt de boeken neer: “We zijn opgestart in te woelige tijden”

MECHELEN - HEFFEN - Het is einde verhaal voor Magma, het bekende restaurant van Maarten Van Essche (44) in de binnenstad van Mechelen. De chef-kok heeft maandag de boeken neergelegd. Daarvoor haalt hij onder meer de opeenvolgende crisissen aan. De focus verschuift volledig naar Meteor, zijn nieuwste project in de voormalige pastorie in deelgemeente Heffen.

Van Essche, een talent in de duurzame puur biologische keuken, schreef een mooi verhaal in hartje Mechelen. Na verschillende succesvolle pop-ups begon hij vier jaar geleden aan een nieuw avontuur: de opening van Magma in de Borzestraat, zijn eerste echt vaste stek. Tussen zijn experimenten met groenten door waagde de chef zich samen met het Belgische én Mechelse modelabel Awardt zelfs aan de creatie van een eigen tas voor heren.

“Helaas komt mooi verhaal ten einde”

In ecologisch leder, uiteraard. Duurzaamheid en Maarten Van Essche kan je zonder blozen in één adem noemen. Tijdens de laatste Maanrock in de zomer van 2022 verraste hij nog met culinaire snacks. Maar ondernemen, dat is vallen en weer opstaan. Met spijt in het hart heeft de Mechelaar de boeken van zijn restaurant neergelegd bij de ondernemingsrechtbank.

Excuses voor die val zoekt de chef niet. “We zijn opgestart in te woelige tijden, zo eenvoudig is het. Ik kan duizend-en-een interne redenen noemen en honderd externe. Helaas komt een mooi verhaal ten einde”, zegt Maarten Van Essche. Als belangrijkste redenen voor de stopzetting noemt de ondernemer de opeenvolgende crisissen.

 

“Een klein jaar na onze opening barstte als eerste de coronacrisis los en volgden verschillende lockdowns. Toen we opnieuw de deuren openden, marcheerde alles weer goed. Maar dan kwam er de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne”, vertelt Maarten.

“Minder vaak en minder duur uiteten”

Dat merkten hij en zijn vrouw Tine Claerhout onmiddellijk aan de recette van de zaak. “Mensen gaan minder vaak en minder duur uiteten. Tegelijk is ons personeel 11% duurder geworden en ook de aankoopprijs van onze producten nam toe. Anderzijds wilden we niet toegeven op kwaliteit en het biologische en duurzame aspect in onze keuken”, legt Maarten uit.

“We moeten er geen doekjes om winden. De nieuwe verkeerscirculatie in de stad maakt het er ook niet plezieriger op, al zal dat ooit vast goed en fantastisch zijn”, zegt Tine. “Sommige leveranciers weigerden nog te leveren omwille van de boetes”, vult Maarten aan.

 

“Samenloop maakt het moeilijk”

combinatie van al die factoren leidde ertoe dat ze met de zaak geen reserves konden opbouwen. “Die samenloop van omstandigheden maakt ondernemen moeilijk”, stelt Maarten. Op zaterdagen zat hun zaak nochtans stampvol, maar tijdens de week zagen ze amper volk. Toch trekt Maarten zich op aan de fijne herinneringen. “We hadden zelfs mensen die speciaal vanuit Amsterdam naar Mechelen kwamen om bij ons te eten. Dat is toch supercool? We kregen bijna uitsluitend lovende commentaren. Ja, dan is dit een bittere pil.”

Maarten smijt zich nu volledig voor zijn nieuwe zaak Meteor. Die opende hij recent in de voormalige pastorie van Heffen in de Sint-Amandusstraat. “We durven te geloven dat we daar een bloeiende zaak van kunnen maken.”