Nadia Baert Nadia Baert. Foto: Lies De Boeck

Bekende herenwinkel in Bornem sluit na 24 jaar definitief de deuren

De bekende herenwinkel Andrews in Bornem sluit eind deze maand de deuren. 24 jaar lang baatte Nadia Baert (62) de winkel met hart en ziel uit. Met de sluiting verdwijnt er alweer een bekende herenwinkel in de Boomstraat van Bornem. “Ik ga het enorm missen, maar vooral mijn klanten achterlaten is heel moeilijk”, klinkt het.

 

Met een grote uitverkoop neemt Nadia afscheid van haar klanten, want eind september sluit ze definitief de deuren van haar herenwinkel Andrews. De voorbije 24 jaar groeide de winkel uit tot een vaste waarde in Bornem. “We zijn met een klein winkeltje begonnen, maar ondertussen kunnen we toch fier zijn op wat we hebben opgebouwd”, zegt ze.

Hoewel Nadia 24 jaar lang met een grote passie in de winkel heeft gestaan, was het voor haar tijd om de deuren te sluiten. “Ik heb lang en hard gewerkt, maar het is nu tijd om te genieten. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik het enorm ga missen.”

Gerant

42 jaar geleden begon Nadia als gerant in verschillende kledingwinkels. “Nog voor ik startte met mijn eigen winkel, werkte ik in allerlei kledingwinkels. Ik wist dat ik ooit zelf iets wou openen. In 1999 hoorde ik van een ex-collega dat hij zijn zaak in Bornem te koop zou zetten en dat interesseerde mij wel”, legt Nadia uit.

“De winkel had niet genoeg te doen, zei de vorige uitbater mij. Ik wou de uitdaging toch aangaan en zo ben ik in Bornem terechtgekomen. Al van jongs af was ik bezig met mode. Ik moest steeds mooi gekleed zijn en ik wou er absoluut iets mee doen. Toen de kans kwam om een winkel over te nemen, heb ik geen seconde getwijfeld.”

In 1999 startte Nadia officieel met de herenwinkel die na 24 jaar een vaste waarde in de Boomstraat werd. “De vorige eigenaar had een herenwinkel. Ik heb dat altijd zo gehouden, want in de Boomstraat waren al veel dameswinkels. Daarnaast zijn mannen heel trouwe klanten. De naam Andrews, afkomstig van André (de vorige uitbater), heb ik ook in ere gehouden.”

 

Nadia Baert
Foto: Lies De Boeck.

Persoonlijk contact

Voor ze met haar winkel begon in Bornem, kwam ze niet vaak in het dorp. “Ik begon hier toen ik in Sint-Niklaas woonde. Ik kende hier dus niemand en het was moeilijk om de contacten hier op te bouwen. Door de jaren heen heb ik gelukkig een sterke band opgebouwd met de klanten, maar dat was in het begin heel hard werken.”

Wanneer Nadia haar deuren definitief sluit, zal ze haar klanten het meest missen. “Ik ken iedereen die klant is bij mij. Als er iemand binnenwandelt die ik niet ken, weet ik meteen dat het geen vaste klant is. Dat zorgt er wel voor dat we een sterke band hebben en een heel persoonlijke aanpak kunnen leveren.”

“In maart vertelde ik al aan mijn klanten dat ik met pensioen zou gaan. Sindsdien heb ik heel wat kaartjes en cadeaus gekregen. Daar krijg ik een heel dankbaar gevoel van. Ook in de coronatijd hebben mijn klanten mij enorm gesteund. Ze vroegen of ik niets kon opsturen en kwamen na de quarantaine allemaal op bezoek om mij extra te steunen. Het is dat warme gevoel dat ik enorm zal missen.”

In deze tijd moet je al goed zoeken naar een winkel waar je een persoonlijke service vindt, Nadia vindt het normaal. “Tegenwoordig verkopen alle winkels online. Dat heb ik geweigerd. Ik wou niet veranderen in een firma die haar kledij opstuurt en niet weet waar alles terechtkomt. Ik heb liever het sociaal contact met de mensen. Ik ben mijn klanten dan ook zeer dankbaar dat zij dat steeds bleven appreciëren.”

 

Boomstraat van Bornem.
De Boomstraat van Bornem. Foto: Joris Herregods.

Geen overname

Eind september sluit Nadia definitief de deuren. “Ik kan terugkijken op een fantastische periode. Het is een hoofdstuk dat ik met trots afsluit. De winkel staat niet te koop voor overname, want ik wou het volledig afsluiten in mijn hoofd. De inrichting verkoop ik wel. Iemand met interesse kan hier zeker een winkel opstarten onder een andere naam, maar ik ben me er ook van bewust dat het tegenwoordig niet meer zo simpel is om een zaak te starten, zeker niet in de modewereld.”

Over een paar weken start voor Nadia een lange periode van rust, maar eerst moet ze nog een belangrijk punt afwerken. “Binnenkort kan ik alle gemiste tijd inhalen met mijn kleinkinderen en mijn man. Ik ga enorm genieten van mijn pensioen, maar eerst wil ik nog al mijn klanten bedanken voor de mooie jaren. Zij krijgen binnenkort allemaal een mailtje van mij”, besluit ze.