Vishandel Borremans Vlnr. vader Frans Borremans en zijn twee zonen Hans en Wim. Foto: Jan Van der Perre

Bekende Klein-Brabantse vishandel Borremans opent tweede winkel in Heffen

Vishandel Borremans uit Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands) breidt uit. Eind juni opent het familiebedrijf haar tweede filiaal in Heffen. De nieuwe Borremans komt in het pand waar jarenlang brasserie Levate gevestigd was, een herkenbare hotspot aan de N16. De sprong richting het Mechelse is geen toeval. “De stad Mechelen spreekt ons zeker aan als markt.”

De bedoeling was altijd om eind juni te openen in Heffen. Mooi op tijd voor het paling- en maatjesseizoen. “De mosselen zijn er ook snel bij dit jaar, dus hebben we alle troeven in huis die mensen naar de viswinkel lokken”, zegt Hans Borremans die nog druk bezig is met de voorbereidingen.

Vishandel Borremans kent een lange traditie als palingspecialist, wat nog steeds hun specialiteit is. Ze garanderen een vers product door hun hypermoderne installatie op hun vestiging in Sint-Amands, en kopen van vismijnen in Denemarken en België. In 2021 openden ze hun eerste viswinkel in Sint-Amands. Het werd een immens succes. “Daarom zitten we drie jaar later al een tweede filiaal. Er is nog steeds een nijpend tekort aan viswinkels. Heel veel gemeenten en steden willen een viswinkel in hun centrum.”

Toegangspoort

Keuze voor een tweede locatie was er dus genoeg. Waarom streek Borremans dan precies in Heffen neer? “Onze locatie (op de hoek van de Molenbeekstraat en de N16 red. ) heeft een hoge zichtbaarheid”, verklaart Hans. “Iedereen kent deze baan. Je zou ze zelfs berucht kunnen noemen: duizenden mensen staan hier dagelijks aan te schuiven. Meer dan genoeg tijd om een blik te werpen op ons pand. Het pand stond bovendien in de wijde omgeving bekend als brasserie Levate. Kortom: nieuwe klanten zullen ons hier snel weten te vinden. Daarnaast is er voldoende parkeerplaats, wat ook niet onbelangrijk is.”

Hun filiaal in Sint-Amands ligt, zoals Hans het zelf benoemt, ‘op den buiten’. De tweede Borremans bevindt zich in iets meer verstedelijkt terrein. Hans kijk ook ambitieus richting Mechelen-stad. “Heffen vormt eigenlijk al de toegangspoort naar Mechelen. We willen ons daar introduceren bij de retail maar ook bij de horeca willen we van ons laten horen.”

Mocht alles goed draaien in Heffen en de vraag vanuit Mechelen aanzwengelen, staat het familiebedrijf zeker open voor een stadsfiliaal. “We zijn alles nog een beetje aan het aftasten, maar die markt spreekt ons zeker aan”, zegt Hans. “In een stad zit je wel met een ander klantenprofiel. De straal van potentiële klanten is ook kleiner. Eerst kijken hoe het ons in Heffen vergaat.”

35 werknemers

Vader Frans Borremans is intussen met pensioen, al houdt hij nog geregeld een oogje in het zeil op de site in Sint-Amands. “Die man heeft zoveel ervaring met het kweken van paling. Wij zijn hem heel dankbaar dat hij ’s morgens hier onze stock komt nakijken.” Met 35 voltijdse werknemersequivalenten moet voor de rest alles gebolwerkt worden tussen Heffen en Sint-Amands. “We werken heel veel met flexi-profielen en kunnen daar rekenen op toegewijde, harde werkers. En mijn broer en ik zijn dag en nacht bezig om het bedrijf te doen groeien. Dit is onze passie.”

Het aanbod van de nieuwe winkel in Heffen is krak hetzelfde als in Sint-Amands. “Alleen werken we met een iets kleinere oppervlakte, dus zullen onze werknemers iets vaker de toog moeten aanvullen.”