Hoofdkantoor Belchim

Belchim ontwikkelt natuurlijk middel tegen ongewenst groen

[caption id="attachment_25591" align="alignleft" width="200"] CEO Dirk Putteman. © Belchim.[/caption]

LONDERZEEL - Belchim Crop Protection uit Londerzeel heeft een onkruidverdelger ontwikkeld op basis van het natuurlijke middel pelargonzuur. Dit kan worden aangewend als alternatief voor glyfosaat, dat door particulieren niet meer mag worden gebruikt.

Er zijn reeds pelargonzuurproducten op de markt op basis van dierlijke vetten of petroleum, maar oorspronkelijk werd dit zuur in een nog puurdere vorm ontdekt in de geraniumplant.

Belchim Crop Protection uit Londerzeel kiest voor duurzaamheid en gebruikt, in tegenstelling tot zijn concurrenten, natuurlijke pelargonzuurproducten die gewonnen worden uit zonnebloemen, distels of koolzaad. Er zijn al verschillende van deze producten geregistreerd in Europa, tegen onkruid, mos, algen en als loofdoder bij aardappelen.

Afbreekbaar

Deze onkruidbestrijdingsmiddelen van plantaardige oorsprong werken snel. Bij een correcte toepassing en goede weersomstandigheden zijn de resultaten reeds na 2 uur duidelijk zichtbaar. Bovendien wordt het product snel afgebroken door bodemorganismen als wormen, schimmels en bacteriën. Het wordt omgezet in koolstofdioxide en water. Pelargonzuur is dus een biologisch afbreekbaar product.

Dirk Putteman, CEO van Belchim Crop Protection, is laaiend enthousiast over pelargonzuur: “De plantaardige oorsprong van pelargonzuur was voor ons bedrijf doorslaggevend om erin te investeren. Net nu onkruidbestrijding een hot topic is, zouden onze beleidsmakers over de grens moeten kijken. Frankrijk en Nederland zijn voorloper van hoe het anders kan”, zegt Dirk Putteman. “De Fransen hebben een lijst opgesteld met een 400-tal biocontrole producten die gebruikt worden door particulieren, groendiensten en landbouwers. En onze noorderburen hebben Green Deals: deze projecten beogen een eenvoudigere toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw. In België is er nog onvoldoende aandacht voor deze middelen. De toelating van middelen van natuurlijke oorsprong zou toch sneller moeten kunnen gaan?” besluit Dirk Putteman.

In het voorjaar zullen een zestal producten op basis van pelargonzuur in de winkelrekken liggen. Het product voor particulieren waarvoor al een erkenning werd verkregen, zal Beloukha Garden heten. De erkenningsprocedure voor de andere vijf merknamen loopt nog. Voor België heeft het vanaf de indiening 2 jaar en 6 maanden geduurd voor de erkenning van het product er was.