hopscheuten

BelOrta ontvangt eerste hopscheuten

Producent Luc Van Langenhove uit Meldert bij Aalst heeft dinsdag bij BelOrta in Sint-Katelijne-Waver de eerste hopscheuten van het seizoen aangevoerd. Hopscheuten zijn een typisch Belgisch product dat door fijnproevers enorm wordt gewaardeerd. "Hun fragiele smaak, arbeidsintensieve oogst en beperkte beschikbaarheid zorgen voor hun exclusieve karakter en de hoge prijs", zegt Jo Lambrecht, commercieel manager van BelOrta. Hopscheuten zijn bij BelOrta beschikbaar tot eind april.

De scheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant, die vooral bekend is als leverancier van de hop die wordt gebruikt bij het bierbrouwen. De frêle hopscheuten zijn een bijzondere delicatesse met een aparte smaak en frisse krokantheid. Foodies zijn er gek op.

De jonge scheuten worden in het vroege voorjaar met de hand geplukt. "Dit is een heel tijdrovend en vermoeiend werk dat dikwijls plaatsvindt in de bittere koude. Door de erg korte beschikbaarheid is dit een echt seizoensproduct waar fijnproevers halsreikend naar uitkijken."

Nergens ter wereld worden hopscheuten zo in de gastronomie gebruikt als in België. De komende weken zullen heel wat chefs ze op alle mogelijke manieren in hun menu’s verwerken. De scheuten worden meestal gekookt in een blanc. Een klassieke bereiding bestaat uit hopscheuten met een gepocheerd ei en mousselinesaus.