belorta

BelOrta veilt eerste aubergines die dit jaar extra in de kijker staan

SINT-KATELIJNE-WAVER- Bij BelOrta in Sint-Katelijne-Waver zijn vrijdagmorgen de eerste aubergines van 2022 voor de veilingklok verkocht. “We gaan deze groente dit jaar extra in de kijker zetten. Nog te veel mensen gaan er vanuit dat het een groente is die in zuiderse landen geteeld wordt. Aubergines is een echt lokaal product uit onze eigen bodem”, klinkt het bij de Katelijnse veiling.

De eerste aubergines zijn aangeleverd door Jurgen Franco uit Jabbeke. Groothandel Claessens uit Antwerpen had de eerste druk aan de knop.

De BelOrta telers voerden in 2021 gezamenlijk bijna 15.200.000 kilogram aubergines aan, goed voor 14% meer dan in 2020. Flandria aubergines worden gesorteerd op basis van gewicht. De kleinste sortering is 100 gram per stuk en dat kan oplopen tot 500 gram per stuk. Naast de klassieke aubergines verhandelt BelOrta ook de zogenaamde Turkse aubergines, die een wat slankere vorm hebben, en bio aubergines.

In de kijker

BelOrta zet dit jaar de lokale origine van de aubergine extra in de kijker. Uit een marktonderzoek bij 1.000 Belgen blijkt immers dat 90% van de Belgische consumenten denkt dat aubergines uitsluitend in zuiderse gebieden geteeld worden.

“Dit terwijl er lokaal geteelde aubergines beschikbaar zijn van februari tot en met november. Met een promotiecampagne willen we de consumptiefrequentie van aubergine een duwtje in de rug geven. Want ondanks de populariteit van de mediterrane keuken en het gebruiken van aubergine als vleesvervanger, kopen we als Belgische consument nog te weinig aubergines van bij ons”, zeggen ze op de veiling.

Volgens BelOrta is de aubergine een dankbaar product om te gebruiken in de keuken dankzij zijn veelzijdigheid. Moussaka is alom gekend, maar een aubergine kan je ook frituren, grillen of opvullen.