Betca

BETCA investeert miljoenen in Rumstse site

RUMST – De vernieuwingswerken bij BETCA lopen stilaan op z’n einde. Het betonconstructiebedrijf in Rumst beschikt al over nieuwe werkhallen en momenteel wordt nog de laatste hand gelegd aan de bouw van een eigen betoncentrale. In totaal werd er ruim 4,5 miljoen euro geïnvesteerd.

Het verhaal van BETCA ging van start in 1979 met de productie van betonnen vloerplaten. Het bedrijf groeide uit tot specialist in betonnen prefabelementen voor gebouwen, bruggen en spoorwegen met NMBS als één van de belangrijkste klanten. Door gebrek aan nieuwe projecten slonk de vraag van het spoorwegbedrijf en moest er geïnvesteerd worden in de bijgestelde focus.

“Om de grote voorgespannen liggers voor gebouwen en bruggen te produceren en zo interessant te blijven voor onze klanten, beslisten we om al onze productiehallen te vernieuwen. Dat hebben we met eigen personeel en materiaal volledig zelf uitgevoerd”, Marc Van Campenhout, zaakvoerder van BETCA.

Volledige productieproces in eigen handen

De portaalkranen op sporen op de grond werden vervangen door rolbruggen, ledverlichting werd aangebracht en het dak is nu voorzien van zonnepanelen. Het totaalplaatje zou voor een kwart productiewinst zorgen. “Vandaag kunnen we hier balken tot 45 meter lang of meer produceren. Voordien moesten we daarvoor bij derden aankloppen”, aldus Frederik Cornelis, managing director bij BETCA.

Nu het vernieuwingsproces bijna voltooid is, kan BETCA het volledige productieproces verzorgen. “De onderafdeling Rupelstaal zorgt voor de bewapening van het beton. Als de eigen betoncentrale operationeel is, zullen we ook die basismaterie zelf kunnen fabriceren.”

BETCA draait een omzet van ruim 10 miljoen euro. Het bedrijf droeg onder meer een steentje bij in verschillende projecten in Mechelen, zoals het nieuwe spoorwegstation, het appartementsgebouw Niprocampus en de tribunes van KV Mechelen.