Decathlon Willebroek

Bevestigd: 132 werknemers bij Decathlon Willebroek verliezen hun job

In het depot van sportketen Decathlon in Willebroek verliezen tegen het einde van het jaar 132 van de 250 werknemers hun job. Dat heeft de directie dinsdagvoormiddag aangekondigd. De vakbonden spreken van een “enorme impact”.

Het nieuws circuleerde maandag al en er zijn al meer dan een jaar geregeld stakingen in het depot in Willebroek. “Men denkt dat België Bangladesh is en legt de nationale wetgeving naast zich neer”, zeggen vakbonden BBTK en ACV Puls.

Dinsdag werd tijden de bijzondere ondernemingsraad bevestigt dat ruim de helft van de 250 werknemers in het depot hun job verliezen. Concreet gaat het om 132 contracten van onbepaalde duur. De vakbonden zien al geruime tijd een evolutie naar meer interimarbeid en wijzen ook op de hoge winsten van de sportketen, “waarvan 80 procent naar de aandeelhouders gaat”.

De vakbonden probeerden de ondernemingsraad bij te wonen, maar moesten de ruimte op bevel van een gerechtsdeurwaarder verlaten. De werknemers kregen wel een link naar een livestream waarop ze de ondernemingsraad online konden volgen. Leden van de vakbond zeggen dat zij geen link naar de livestream kregen en dus het nieuws via de werknemers moesten vernemen. De vakbonden kregen ook geen mogelijkheid om vragen te stellen.

“Men heeft geen respect voor sociaal overleg”, zeggen de bonden. Op donderdag 25 april volgt een tweede bijzondere ondernemingsraad. Hoeveel mensen exact in het depot aan de slag zijn, weten de bonden niet. Op basis van de lijsten voor de sociale verkiezingen gaan ze uit van 241, maar daar zijn mensen met een tijdelijk contract niet bij.