Nieuws Mechelen BIJ DE ZAAK. De Stek zet dit weekend de bloemetjes (en planten) buiten

BIJ DE ZAAK. De Stek zet dit weekend de bloemetjes (en planten) buiten

BIJ DE ZAAK. De Stek zet dit weekend de bloemetjes (en planten) buiten

MECHELEN – Vanaf vandaag kunnen shoppers weer heerlijk slenteren door de vernieuwde Onze-Lieve-Vrouwestraat. De afgelopen jaren onderging de straat een ware metamorfose. Niet alleen op het vlak van het openbaar domein, maar tal van leuke hippe winkels kwamen zich hier vestigen. Een van hen is Anneleen Teck (35), van plantenwinkel en koffiebar De Stek.

Dat Anneleen ooit een plantenwinkel zou opstarten, stond in de sterren geschreven. Haar moeder had al haar hele leven een bloemenwinkel en Anneleen groeide dus op in het groen. In mei 2020, midden in de coronacrisis, opende ze in de Onze-Lieve-Vrouwestraat haar gloednieuwe zaak: De Stek. Het is een combinatie van een plantenwinkel en een koffiebar.

“Ik studeerde communicatiewetenschappen, maar ik heb eerst bij het Mechelse bedrijf Tailormate en bij een interieurbedrijf gewerkt. Het bleef kriebelen om zelf te ondernemen. Mijn moeder en ik vonden dat er in Mechelen nog wel plaats was voor een plantenzaak. Door de coronacrisis hebben we heel snel beslist om de zaak van mijn moeder en de mijne onder één dak te brengen. We vonden een geschikt pand in de Onze-Lieve-Vrouwestraat en De Stek was geboren. We hadden het geluk dat we een product aanboden dat tijdens de coronacrisis heel populair werd. De mensen zaten veel thuis en dus wilden ze het graag gezellig maken. Daar zijn kamerplanten natuurlijk ideaal voor.”

“Of ik toen al bewust voor de Onze-Lieve-Vrouwstraat koos? Mechelen is een bruisende stad vol mogelijkheden en dit is een ideale plek om deze unieke winkel te vestigen”, zegt Anneleen.

De Stek is meer dan een plantenwinkel. De ‘urban jungle’ binnen in de nieuwe zaak is tegelijkertijd het decor voor een gezellige koffiezaak. Naast koffie en planten geeft Anneleen in haar nieuwe zaak ook workshops. Ter gelegenheid van de opening van de vernieuwde Onze-Lieve-Vrouwstraat kun je er ook enkele volgen. “Tijdens de workshops overlopen we alle basisbeginselen bij de verzorging van planten. Hoe hou je jouw planten in leven en hoe onderhoud je ze? Welke planten zijn het meest geschikt voor jouw interieur en hoe pak je de verzorging ervan concreet aan. Het zijn allemaal thema’s die aan bod laten komen. Nadien gaan we concreet aan de slag, waarin we je in de praktijk leren om planten te verpotten. Nadien mag je ook deze plant mee naar huis nemen om je woning aan te kleden.”

Populair

Sinds enkele jaren zijn kamerplanten weer enorm populair. Dat heeft volgens Anneleen veel te maken met de coronacrisis. “Steeds meer mensen gaan ook zelf plantjes kweken en hebben de microbe te pakken. We helpen hen daarbij met tips en tricks. Waar je rekening moet mee houden bij de keuze van een plant? Is er veel licht of niet en hoe is het met de luchtvochtigheid? Dat zijn de voornaamste dingen.”

Wat de populairste kamerplanten van het moment zijn? “Vooral de tropische planten doen het goed. Dat zijn niet de makkelijkste om te onderhouden. Ik denk aan de Calathea en de Monstera of gatenplant. Ook de sanseveria (vrouwentongen) wint weer aan populariteit bij een bepaalde generatie. Mijn persoonlijke favoriet is de Schefflera. Sommige mensen zijn erg gehecht aan hun planten. Ze komen hier vaak met foto’s van een plant die ziek is en hopen dat wij alles nog kunnen redden. Mijn ultieme tip is om een vaste dag in de week te kiezen waarop je de planten water geeft.”

Anneleen geeft ook workshops voor plantenliefhebbers — © Ward Bosmans

Beleving

De eerste fase van de heraanleg van de Onze-Lieve-Vrouwestraat is nu klaar. Het gedeelte van de straat waar Anneleen haar winkel heeft komt pas volgend jaar aan de beurt. Anneleen kijkt uit naar die herinrichting. “We gaan nog moeten wachten tot de herinrichting van de Adegemstraat klaar is en daarna is het onze beurt. Het zal voor heel wat meer beleving zorgen in onze straat. Maar dit weekend feesten we ook met ons gedeelte van de straat al mee.”

“Vooral door het soort winkels die zich hier gevestigd hebben is onze straat zo hip. Het zijn vaak kleine detailhandels die de tegenpolen zijn van de grote winkelketens. Die kleine gezellige winkeltjes hebben een aantrekkingskracht op de mensen. Niet alleen op Mechelaars, maar ook op mensen van buiten Mechelen. Zelfs het publiek dat in onze straat komt shoppen is een beetje anders dan de mensen die in de Bruul winkelen.”

Het Bestek

Naast De Stek heeft Anneleen samen met haar echtgenoot Nick Ronsse (35) ook nog een horecazaak aan de Melaan. “In mei 2021 zijn we met Het Bestek gestart. Mijn man was chef-kok in een horecazaak die tijdens corona de deuren sloot. Hij zat dus opeens thuis. We zijn dan op zoek gegaan naar een pand om zelf iets te beginnen. Het was niet echt de goeie periode om toen een horecazaak te starten maar tot nu toe gaat het nog steeds goed.”

De Stek in cijfers

De Stek, Onze-Lieve-Vrouwestraat 25, Mechelen

Het Bestek, Melaan, Mechelen

Zaakvoerders Anneleen Teck (35) en Nick Ronsse (35)

juni 2020: start De Stek

mei 2021: start Het Bestek

shop.de-stek.com/

Ter gelegenheid van de opening van de vernieuwde Onze-Lieve-Vrouwstraat kan je zaterdag om 11 uur, 13.30 uur en 15.30 uur bij de Stek enkele leuke workshops volgen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.