Nationaal

Bij de zaak. Urban Escape organiseert kanotochten op Binnendijle en Leuvense Vaart

MECHELEN, LEUVEN  – Met het warme weer van de afgelopen dagen en weken zoeken velen van ons instinctief het water op. Gunnar Blommaert (45) van het Mechelse bedrijf Urban Escape merkt dat. Hij verhuurt Canadese kano’s waarmee je een tochtje kan maken op de Binnendijle of op de Leuvense Vaart. “Dit is inderdaad onze drukste periode van het jaar. Wat is er mooier dan op je eigen tempo, vanop het water, de pracht van de Mechelse binnenstad ontdekken?”

“Hoe ik ooit begonnen ben met Urban Escape? Dat was tien jaar geleden”, legt zaakvoerder Gunnar Blommaert uit.

“Na het secundair onderwijs wou ik gaan studeren. Ik koos voor Afrikaanse talen en Culturen. Ik hield er al snel mee op, maar ik had in die korte tijd wel veel geleerd over de Afrikaanse mentaliteit. Daarna ging ik aan het RITS beeld- en geluidsmontage studeren. Ook dat liep niet goed af. Het was te veel theorie, terwijl ik vooral een praktijkgerichte opleiding wou. Uiteindelijk werd ik barman in een aantal Mechelse horecazaken en groeide het plan om naar Zuid-Amerika te trekken om er een tocht door de Andes te maken. Om mijn reis te financieren, verkocht ik mijn VW-busje. Het avontuur kon beginnen. Ik ontdekte dat avontuurlijke buitensporten helemaal mijn ding waren. Via via kwam ik nadien bij een organisatie in de Ardennen terecht. Ik leerde er onder andere klimmen en ik werd er begeleider van activiteiten. Maar ik ontdekte er vooral dat er ook in ons eigen land, dicht bij de deur, zoveel te beleven valt. Uiteindelijk ben ik dan in 2012 gestart met mijn eigen zaak Urban Escape.”

 

Urban Escape laat je de Binnendijle ontdekken vanuit een kano. Vanop het water zie je andere kanten van Mechelen. — © Dirk Vertommen

Kano’s en kayaks

Urban Escape is gespecialiseerd in kano- en kayakverhuur, maar organiseert daarnaast ook teambuildings voor bedrijven in het centrum van Mechelen. Wie wil gaan kanovaren met Urban Escape, heeft twee mogelijkheden. Vanuit de Mechelse Kruidtuin, vlak bij het terras van brasserie Via Via, kan je vertrekken voor een kanotocht van ongeveer anderhalf uur op de Binnendijle. “Je vaart in een stabiele en comfortabele twee- of driepersoonskano. De tocht gaat enerzijds onder de Zandpoortvest tot aan de sluis in Muizen en anderzijds langs congrescentrum Lamot, de jachthaven voorbij de Kraanbrug tot helemaal in het Keerdok aan hotel Van der Valk. Wie dit traject ooit al eens met de elektrische bootjes deed, hoef ik niet te vertellen hoe mooi Mechelen is vanop het water. Met een kano kan je al dit moois op je eigen tempo verkennen en er ondertussen een sportief uitstapje van maken.”

Volgens Gunnar kan ongeveer iedereen met een kano varen. “Je hebt geen voorkennis nodig. Wij leggen je uit hoe je de peddel moet vasthouden en hoe je met de boot kan sturen. Je vaart op je eigen tempo, dus je hoeft geen getraind sporter te zijn. Een zwemvest is verplicht en die krijg je van ons. Maar de kans dat je boot omslaat, is zo goed als onbestaande. Je hoeft ook geen speciale sportkledij aan te trekken. Voor wie dat toch wil, beschikken we over een mobiele kleedkamer.”

Tinneke en haar dochters krijgen uitleg van Gunnar. — © Dirk Vertommen

Particulieren en bedrijven

Tijdens de zomermaanden zijn de klanten van Urban Escape vooral particulieren en vriendengroepen. “Vanmiddag heb ik drie jongedames die een tochtje willen maken op de Binnendijle en in de late namiddag is er een grotere groep van een jeugdbeweging die een kayaktocht op de Leuvense Vaart maken tussen het Zennegat en de brug van Battel. Buiten de vakantieperiodes zijn het vaak bedrijven die een kano of kayak huren. Voor een tochtje van anderhalf uur op de Binnendijle of op de Leuvense Vaart aan het Zennegat betaal je 15 euro per persoon.”

Ondertussen zijn de drie jongedames waar Gunnar het over had toegekomen in de Kruidtuin. Het blijkt om moeder Tinneke te gaan die samen met haar twee volwassen dochters Lore en Hanne nog eens iets leuks wou doen tijdens de vakantie. Ze komen uit Sint-Katelijne-Waver. “We kennen Mechelen natuurlijk wel een beetje, maar vanop het water hopen we toch nog een aantal nieuwe dingen te leren kennen. We zijn allemaal redelijk sportief en hebben wel al ooit eens in een kayak gezeten. Nee, we zijn niet bang om te kantelen. We vragen ons alleen af of we onze smartphone kunnen meenemen, zodat we wat mooie foto’s kunnen nemen.”

Genieten

Dat blijkt geen probleem te zijn. Ze krijgen van Gunnar een waterdicht zakje waar ze hun spullen kunnen insteken. Terwijl de dames hun zwemvesten aandoen, haalt Gunnar een kano van de aanhangwagen. Het ziet er een stevige en stabiele boot uit met drie zitjes. Mama Tinneke gaat achteraan zitten om te sturen. De dochters gaan peddelen. Gunnar geeft een korte initiatie over hoe je best de peddel vasthoudt en hoe je de boot kan sturen. Daarna is het tijd om op het water te gaan. Gunnar houdt de boot vast als de dames behoedzaam instappen. Na enkele slagen om te oefenen, zijn Tinneke en haar dochters al snel weg. Ze varen eerst door een tunnel die onder de Zandpoortvest loopt, langs de steiger aan Thomas More en zo verder richting Muizen langs de groene oevers van de Binnendijle. Daarna keren ze hun kano en varen ze het hele traject tot aan Hotel Van der Valk aan het Keerdok. Al na 100 meter lijkt het alsof ze ervaren peddelaars zijn. Geregeld worden de telefoons bovengehaald om enkele mooie plaatjes vast te leggen. Het is duidelijk: Tinneke, Lore en Hanne genieten van hun boottochtje.

Tinneke, Lore en Hanne in hun kano — © Dirk Vertommen

Reserveren

Iedereen die dat wil, kan nog tot eind oktober bij Urban Escape dagelijks tussen 10 en 17u een kano of een kayak huren. Vertrekken kan zowel in de Kruidtuin als aan het Zennegat. Met een beetje geluk kan je zelfs nog tot op de dag zelf een boot reserveren. Al is het natuurlijk handiger om enkele dagen vooraf te bellen.

Reserveren kan via de website urbanescape.be of via 0477 79 93 53

Urban Escape in het kort

Opgericht in 2012

Zaakvoerder: Gunnar Blommaert (45)

Kantoor: Nindsebaan 26 in Keerbergen

Activiteiten op de Binnendijle, de Leuvense Vaart en de Mechelse binnenstad (voor teambuildings)

Aanbod: kano- of kayaktochten, teambuildingactiviteiten

Gunnar krijgt wanneer nodig de hulp van studenten

www.urbanescape.be