Heistse cafés steunen goed doel Mede dankzij de steun van de Heistse cafés heeft CBAVC een vijfhonderdste waterput gebouwd in Cambodja. — © RR

Bijdrage van Heistse cafés levert vijfhonderdste waterput in Cambodja op

Mede dankzij de steun van de Heistse cafés onder aan de berg heeft de organisatie CBAVC onlangs een vijfhonderdste waterput gebouwd in het Cambodjaanse Siem Raep. Dit specifiek exemplaar werd gesponsord met een deel van de opbrengst van het evenement 40 jaar ‘t Hoekske.

Tijdens de Crazy Kroegentocht op tweede kerstdag laat initiatiefnemer Raf Verelst al verschillende jaren de Heistse uitgangscultuur van vroeger herleven in de cafés onder aan de Heistse berg. De deejays van toen en een aantal jongere talenten komen er jaarlijks voor samen in de cafés. De coryfeeën van vroeger draaien dan elk in hun stijl van weleer.

Het jaarlijks weerzien gaat hand in hand met een goed doel. De deejays spelen gratis en de deelnemende cafés schenken elk een waterput aan de Cambodian Buddhist Association for Vulnerable Children (CBAVC), de organisatie waar Raf een van de grondleggers van is. In 2019 werd hij voor de kroegentocht bekroond met de Heistse Cultuurprijs Grote Verdienste.

waterput Heistse cafés
Elke waterput voorziet een gemeenschap van toegang tot proper drinkwater. — © RR

“CBAVC heeft doorheen de jaren een opmerkelijke transformatie teweeggebracht in de landelijke gebieden van het Cambodjaanse Siem Reap”, legt Raf uit. “Elke geïnstalleerde waterput voorziet een gemeenschap van toegang tot proper drinkwater. Dat heeft een directe impact op de gezondheid en het welzijn van de lokale bevolking.”

Zomereditie

Nu de vijfhonderdste put een feit is, is er een historische mijlpaal bereikt, met steun van de organisator van de Crazy Kroegentocht, de deelnemende cafés en de deejays. “Deze bijzondere waterput werd specifiek gesponsord door het evenement 40 Jaar Hoekske, dat vorig jaar in augustus plaatsvond”, legt Raf uit. “De betrokkenheid van ‘t Hoekske en de andere cafés onderstreept hun toewijding aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Raf Verelst
Initiatiefnemer van de Crazy Kroegentocht Raf verelst. — © Kristof Van Rompaey

Nieuw dit jaar is een zomereditie van de Crazy Kroegentocht. Die strijkt neer in de deelnemende cafés op vrijdag 19 juli tijdens Café Congé, het zomerprogramma van de gemeente. “De zomereditie is een initiatief van de cafés zelf. De formule is iets anders”, vertelt Raf. “De cafés steunen nog steeds het waterputtenproject, maar ze gaan niet elk één waterput sponsoren zoals tijdens de wintereditie.”