made in made in

Bijzaak: Bedankt om goe zot te zijn !

Op vrijdag sluiten we de week van ‘Made in Mechelen’ af met een eigenzinnige terugblik op de voorbije dagen of een vooruitblik op de komende week. Hoofdzaak of bijzaak, het maakt niet uit.

Vandaag viert Unizo de dag van de ondernemer. ‘Bedankt om goe zot te zijn’, is de opmerkelijke baseline van de campagne.
De organisatoren willen daarmee aangeven dat je je als ondernemer in de zotste situaties wendbaar moet kunnen opstellen, oplossingen zoeken, vallen en weer opstaan en er 200% voor gaan. En dat is eigenlijk wel zot. Ondernemers zijn goe zot van hun zaak, hun passie, hun product, ...

Ik kan dat alleen maar beamen. Toevallig kwam ik de voorbije week zo’n paar ondernemers tegen die je als ‘goe zot’ kan catalogeren. Het verhaal van Seka Dobric kon je hier al volgen in een video. Ze werd geboren in voormalig Joegoslavië en groeide daar op in complete armoede. Toch pakte ze elke kans die zich aandiende. Ze studeerde Engelse literatuur en op haar 21ste kwam ze in België terecht. Op drie maanden tijd leerde ze Nederlands spreken zodat ze kon gaan solliciteren. Ze werkte als manager op de luchthaven en werd daarna een succesvolle onderneemster. Op haar 40ste werd ze als mama van twee zonen, verkozen tot Miss Globe Belgium.

Ook de andere ‘zotte ondernemer’ die ik de voorbije dagen sprak is een vrouw. Ze is nog maar 27 maar toch leest haar leven als een boek. Maité werkte als sommelier in een sterrenrestaurant in Frankrijk, trok naar New York, was airhostess, ontwikkelde haar eigen schoenen- en kledinglijn en is styliste voor bekende Belgen en Nederlanders. Dat succes kwam er niet zomaar… In Amsterdam leefde ze in een kamertje van 4 m² en moest ze de lasagne die ze in de Aldi kocht, in drie verdelen omdat ze onvoldoende geld had om voor meerdere dagen eten te kopen. Haar verhaal lees je vandaag of morgen in Made in Mechelen.

Maité en Seka zijn geen uitzonderingen. Er zijn duizenden ondernemers zoals zij. De overgrote meerderheid is goe zot. Bij Made in Mechelen maken wij een diepe buiging en nemen we met veel respect ons petje af voor die zotten. En uiteraard brengen wij elke dag graag de verhalen van dit rariteitenkabinet.