made in made in

Bijzaak: De Olympische Spelen voor ondernemers

Op vrijdag sluiten we de week van ‘Made in Mechelen’ af met een eigenzinnige terugblik op de voorbije dagen of een vooruitblik op de komende week. Hoofdzaak of bijzaak, het maakt niet uit.

Er staat een goedgevulde sportzomer voor de deur. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik kijk er enorm naar uit. Natuurlijk naar het EK-voetbal, maar vooral naar de Olympische Spelen in Tokio.
Ik keek al eens naar de lijst van de atleten die geselecteerd zijn. Het zal wel aan een rare kronkel in mijn hoofd liggen, maar het viel mij meteen op dat er veel parallellen zijn tussen topsporters en ondernemers.

Neem nu Nina Derwael… Een straffe madam, toch. Ik herken veel Nina’s in de straffe madammen uit de ondernemerswereld. Net als Derwael zijn ze enorm gedreven. Het zijn unieke personen, elk op hun eigen manier. En precies zoals onze jonge medaillehoop zijn ook zij dagelijks in de weer met de (figuurlijke) brug met ongelijke liggers. Maar bovenal zijn ze een inspiratiebron voor de andere ‘turnsters’ binnen hun bedrijf.

The Belgian Tornado’s of The Belgian Cheetah's zou ik dan weer vergelijken met de vele logistieke bedrijven uit onze regio. Onze 400 meter-aflossingsploegen bestaan namelijk uit atleten die individueel misschien geen wereldtoppers zijn. Maar ze maken wel het verschil door de perfecte aflossing. De efficiëntie in hun logistieke keten zorgt ervoor dat ze meestrijden met de besten van de wereld.

The Belgian Cats, onze basketbalvrouwen, dat is een familiebedrijf. An Wauters is de oermoeder die het bedrijf bij elkaar houdt. Emma Meeseman is de talentrijke tweede generatie in de familie-onderneming die haar zussen en nichtjes stimuleert om steeds beter te worden.

Tim Brys en Niels Van Zandweghe, onze Olympische roeiers, dat zijn de hardwerkende ondernemers die zich dagdagelijks uitsloven, ver weg van de spotlights. Ze halen zelden de pers. Maar als je op het moment dat het er toe doet, hun winstbalans en hun boekhouding bekijkt, dan zijn het de Trends Gazellen van deze wereld.

En dan heb je natuurlijk nog onze Rode Duivels. Hen zou ik willen vergelijken met de multinationals. Steevast scorend op de beurs. Stabiel. Populair, op én naast het veld. En net als de Rode Duivels rijden hun topspelers ook in blitse wagens. En ook zij verdienen schandalig hoge bedragen.
Ik hoop alleen dat ze niet gaan denken dat ze er zijn… want dan zijn ze er geweest.