Nieuws Mechelen Bijzaak: Fit for 55

Bijzaak: Fit for 55

Bijzaak: Fit for 55

Op vrijdag sluiten we de week van ‘Made in Mechelen’ af met een eigenzinnige terugblik op de voorbije dagen of een vooruitblik op de komende week. Hoofdzaak of bijzaak, het maakt niet uit.

Net als u zat ik met open mond te kijken naar de beelden van de overstromingen in Limburg en Wallonië. Apocalyptisch… een ander woord vind ik er niet voor.
Ik zag huizen die weggespoeld waren, handelszaken waar het water meer dan een meter hoog stond, mensen die op hun dak wanhopig zaten te wachten op hulp…. Vreselijk !
Ik vroeg mij spontaan af hoeveel wij, mensen, aankunnen? Ik dacht aan de horecazaken die nog maar net terug open waren en nu hun hele inboedel zagen wegdrijven in het kolkende water. Hoe kom je dit in godsnaam te boven als handelaar én als mens?

Tegelijkertijd is deze waterellende een niet mis te verstane waarschuwing van Moeder Natuur. Een dag nadat Frans Timmermans in naam van de Europese Commissie zijn ambitieus klimaatplan Fit for 55 voorstelde, werden er ongewild enkele dikke vette puntjes op de i gezet. De voorstellen die in dat klimaatplan staan zijn niet min. Een belasting op kerosine, het verbod op de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren vanaf 2035 en de invoer van CO2-uitstootrechten voor de transportsector om er maar enkele te noemen.

Zoals gewoonlijk vond Greenpeace het plan natuurlijk niet ver genoeg gaan. Zouden ze wel beseffen dat dat ook consequenties inhoudt voor hun eigen schepen die met vervuilende dieselmotoren over de zeven zeeën varen, dacht ik bij mezelf.
En ook net zoals gewoonlijk vrezen de werkgeversorganisaties dat de plannen niet coherent, realistisch en betaalbaar zullen zijn.

Beste Greenpeacers.
Er is een tijd geweest dat ik rondliep met een t-shirt met het bekende opschrift ‘No time to waste’. Die tijd is voorbij omdat ik jullie niet meer geloof. Geef liever zelf het goede voorbeeld en vaar elektrisch, of op gas, of op waterstof, of desnoods met een zeilboot. Stop met ongeoorloofde stunten uit te halen en doe iets wat ons milieu wél écht verder helpt.

Beste werkgeversorganisaties.
Stop met voorbehoud te maken voor klimaatinvesteringen. Weten jullie dan niet dat het grootste gedeelte van de Belgische bedrijven zelfs niet gewacht heeft op dit klimaatplan om zelf al initiatieven te nemen? Weet je waarom? Omdat zij beseffen dat wanneer we niets doen het ons nog zoveel meer geld zal kosten.
Niet overtuigd? Vraag dat maar aan al die ondernemers in het zuiden van ons land die nu ook letterlijk vechten om de lippen boven water houden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Mechelen
Mechelen

Bijzaak: Luxeprobleem

Op vrijdag sluiten we de week van ‘Made in Mechelen’ af met een eigenzinnige terugblik op de voorbije dagen of… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.