December 2017 – 2

Bijzaak: Hoe is ’t met u?

Op vrijdag sluiten we de week van ‘Made in Mechelen’ af met een eigenzinnige terugblik op de voorbije dagen of een vooruitblik op de komende week. Hoofdzaak of bijzaak, het maakt niet uit.

“Hoe gaat het ermee?”
Heb jij die vraag de afgelopen maanden wel eens gesteld aan een ondernemer? De kans is groot dat je ‘Ca va’ als antwoord kreeg. ‘Ca va’ omdat een ondernemer nu eenmaal niet graag toegeeft dat het niet goed gaat met zijn zaak.
Nochtans zijn er heel wat onder hen waar het vandaag niet ‘ça va’ mee is. Bij wie het water tot aan hun lippen staat. En bijna altijd is corona de boosdoener. Het Covid-19 virus tast niet alleen onze longen aan maar bij sommigen ook de portemonnee.
En als de bodem bijna in zicht is, dan is het goed dat er iemand is die niet alleen vraagt hoe het met je gaat, maar die vraagt hoe hij jou kan helpen.

Dat is precies wat UNIZO Mechelen doet met hun actie ‘Ondernemers voor ondernemers’. De bestuursleden van UNIZO Mechelen bellen deze maand een aantal van hun collega-ondernemers op. Van ondernemer tot ondernemer. Hoe gaat het? Wat werkt nog? Waar loop je tegen aan? Wat kunnen wij voor jou betekenen? En voor diegenen die dat willen zoekt de UNIZO-ondernemersbegeleider mee naar oplossingen.

Het is niet alleen een uniek initiatief van UNIZO Mechelen, het is ook een zeer nobele doelstelling om er in deze moeilijke periode voor elkaar te zijn. Ik kan mij immers voorstellen hoe moeilijk het voor sommige bedrijfsleiders is wanneer ze het ijs onder hun voeten voelen wegsmelten. En hoeveel deugd het doet om op dat moment een helpende hand aangereikt te kijgen.

Het goede nieuws is dat er voor de meeste ondernemers al een vaccin tegen de coronacrisis bestaat. Wij zijn dat vaccin. Wij kunnen de lokale economie een (kleine) injectie geven. Door lokaal te kopen. Door de multinationals even op het reservebankje te zetten en onze eigen spelers te laten scoren.
En dat hoef je heus niet alleen omwille van corona te doen. Dat bewezen de voorbije week onder andere BelOrta dat de Prijs Ondernemen van VOKA won, ODTH uit Willebroek dat de Prijs Duurzaam Ondernemen kreeg en Caeleste (Mechelen) en FAM (Kontich) die de Leeuw van de Export in ontvangst mochten nemen.  Voor wie er nog moest aan twijfelen… wij hebben wel degelijk scorende spitsen in onze lokale ondernemersploeg.