Biocartis gaat samenwerking aan met Lilly: “Samenwerking ondersteunt onze ambitie om tijdige resultaten aan de leveren voor alle patiënten”

Moleculair diagnostisch bedrijf Biocartis kondigde donderdag een nieuw samenwerkingsprogramma met farmaceutisch bedrijf Lilly aan. Via een studie in Spanje zullen de twee bedrijven samen onderzoeken wat de effecten zijn van het toevoegen van het Idylla Platform van Biocartis in klinische labo's.

De focus van het onderzoek ligt op de impact van het platform op de snelheid en volledigheid van het identificeren van genetische mutaties voor NSCLC patiënten. Biocartis-CEO Roger Moody licht toe: "Ondanks richtlijnen en terugbetaling blijven patiënten, vooral diegenen in gemeenschapsziekenhuizen, behandeld worden op basis van onvolledige of niet tijdig aangeleverde biomarkerresultaten. Onze samenwerking met Lilly ondersteunt onze ambitie om tijdige resultaten aan te leveren voor alle patiënten, inclusief diegenen die worden behandeld in gemeenschapscentra."

"Er is behoefte aan het verbeteren van moleculaire profilering van longkankerpatiënten voordat beslissingen over de eerstelijnsbehandeling worden genomen. Een van de belemmeringen hiervoor is de lange doorlooptijd die gelinkt is aan het uitsturen van de biomarkertesten. Deze studie heeft als doel de hypothese te testen dat een in-house, snellere en eenvoudig te gebruiken test , gerichte resultaten zal leveren aan patiënten wat hun kans op het krijgen van biomarker-geinformeerde therapieën zal vergroten ", beaamt Anthony Sireci van Lilly.

De bedoeling is dat de bevindingen de diagnostische workflows in Amerikaanse centra zullen kunnen bijsturen en optimaliseren door de introductie van het Idylla Platform. De resultaten zullen naar verwachting in de herfst van 2024 worden gepresenteerd.