kledingzaak Donna viert 40 jaar bestaan-Katrijn Vekemans-foto joren de weerdt kledingzaak Donna viert 40 jaar bestaan-Katrijn Vekemans-foto joren de weerdt

Boetiek Donna blaast 40 kaarsjes uit: “Dat we nog jaren zo kunnen blijven verder doen”

Boetiek Donna, een vaste waarde in Duffel en ver daarbuiten, viert dit jaar haar 40-jarig jubileum. Zaakvoerster Katrijn Vekemans (62), een gepassioneerde Duffelaar, neemt ons mee op een reis door de rijke geschiedenis van de boetiek en haar diepgaande band met de gemeenschap.

Katrijn Vekemans, die al meer dan vier decennia de touwtjes in handen heeft bij Boetiek Donna, begint haar verhaal met de nederige oorsprong van de winkel. “Mijn zus Rita startte de winkel 40 jaar geleden. Donna was toen nog een klein winkeltje vooraan in de Kiliaanstraat”, deelt ze.

“Na haar rugoperatie nam ik het roer over, ook al werkte ik destijds als verpleegkundige in de psychiatrie van Duffel. Gedurende anderhalf jaar, heb ik mijn twee jobs gecombineerd. Ik ben aan de slag gegaan als nachtverpleegkundige, sliep een paar uurtjes en stond vervolgens in de namiddag in de winkel. Het was een uitdaging om de winkel te combineren met mijn andere verantwoordelijkheden, maar ik heb de sprong gewaagd”, vertelt Katrijn. “Na anderhalf jaar heb ik gekozen om mij volledig te focussen op de zaak.”

Boezemvriendinnen
Haar nauwe samenwerking met vriendin Karin Reynaers heeft bijgedragen aan het succes van de boetiek. “Ik ken Karin nu 58 jaar. Wij zijn samen opgegroeid in Duffel op de Beunt, een wijk in Duffel-West. Karin is verantwoordelijk voor het administratieve luik, maar we kiezen de collecties altijd samen en zijn blijven groeien“, legt ze uit. ”Onze focus ligt op Belgische merken van topkwaliteit zoals Terre Bleu en Caroline Biss, maar we hebben ook enkele Duitse merken voor grotere maten. Ons gamma gaat van maatje 34 tot maatje 52.”

Ondertussen heeft Donna ook vestigingen in Lier en Kontich. — © Joren De Weerdt

Duffel, Kontich, Lier
Met doorzettingsvermogen en toewijding heeft Katrijn Boetiek Donna laten groeien van een bescheiden winkeltje tot een bloeiend bedrijf met vestigingen in Duffel, Kontich en Lier. “Sinds december 2000 zitten we op onze huidige locatie in Duffel, verderop hebben we ook nog een outlet. Ongeveer negen jaar geleden ging er een grote zaak in Kontich failliet, wij hebben dan de stap gewaagd om daar een tweede zaak te openen. Het ondernemen begint dan te kriebelen en zo zijn we zes jaar geleden ook in Lier gestart”, vertelt ze.

Hart voor Duffel
Wat Boetiek Donna onderscheidt, is niet alleen het assortiment, maar ook de nauwe band met de klanten en de gemeenschap. “Duffel zit echt in mijn hart”, zegt Katrijn. “Ik ben een Duffelaar in hart en nieren. Ik ben hier naar school gegaan. Ik heb altijd in Duffel gewerkt. Het is als een warme jas voor mij. Hier voel ik me thuis, en de klanten zijn als familie voor me”, zegt ze enthousiast.

“Het delen van vreugde en verdriet is hier vanzelfsprekend, en soms voelt de winkel meer als een ontmoetingsplaats dan een winkel. Het lief en leed wordt hier gedeeld, vaak met een tasje koffie erbij achteraan in de winkel.”

Feestmaand
Ter ere van het 40-jarig bestaan van Boetiek Donna organiseert Katrijn een feestelijke maand vol verrassingen voor haar trouwe klanten. “We geven geschenken weg en organiseren speciale acties”, vertelt ze enthousiast. “Het is een kans om onze waardering te tonen aan de mensen die ons door de jaren heen hebben gesteund. Onze klanten krijgen na aankoop ook allemaal een leuk geschenk mee naar huis. Ik ga nog niet verklappen wat het is, dat moeten ze zelf ontdekken”, zegt ze lachend.

Katrijn is betrokken in de zaak met hart en ziel, dat blijkt ook uit haar verleden. 30 jaar lang was ze lid en voorzitter van de VWDC of de ‘Verenigde Winkeliers van Duffel Centrum’. “Een paar maanden geleden heb ik de fakkel doorgegeven. Ik werk nog actief mee, maar geef meer dingen uit handen nu. Het is niet altijd makkelijk om de nieuwe generatie te betrekken bij initiatieven.”

Ondanks de uitdagingen zoals de coronapandemie, blijft Katrijn optimistisch over de toekomst van Boetiek Donna. “Het zijn niet altijd makkelijke tijden geweest, maar we blijven veerkrachtig”, zegt ze vastberaden. “Met de steun van onze klanten en de sterke band binnen ons team, ben ik ervan overtuigd dat we nog vele jaren kunnen doorgaan. In september wordt ik 63 jaar, ik ben zeker nog niet van plan om te stoppen, maar ik doe het wel wat rustiger aan.”

Je kan boetiek Donna vinden in de Kiliaanstraat in Duffel, de Mechelsesteenweg in Kontich en in de Antwerpsestraat in Lier. Voor meer informatie kan je terecht op de website donnamode.be.