Deelauto-systeem Bornem Met de Share Mobility app van Autopartners kan je een van de twee deelauto’s in Bornem reserveren. Foto: Joris Herregods

Bornem lanceert deelauto-systeem

De gemeente Bornem lanceert haar nieuwe deelauto-systeem. Voordien bestond er al een gelijkaardige service, maar de recente samenwerking met een private partner moet die gevoelig verbeteren. Via een app kunnen inwoners en gemeentepersoneel hun voertuig reserveren.

Voorlopig gaat het om twee deelauto’s van Autopartners Share. Eentje vind je op parking Hemelhof aan het gemeentehuis van Bornem, de andere op parking Achterweide in de Achterweidestraat. “We willen op termijn ook uitbreiden naar de deelgemeenten”, zegt schepen van Mobiliteit Saadet Gülhan (N-VA) die er net een proefrit met de deelwagen op heeft zitten. “Daarom hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken die onze deelwagens willen uittesten. Hoe meer data we hebben over de gebruikservaring, hoe beter we kunnen evalueren welke richting we willen uitgaan met het initiatief.”

Verkocht

Eigenlijk beschikte de gemeente al over een deelwagen. “Maar die service sloeg niet echt aan”, vertelt algemeen directeur van de gemeente Björn Caljon. “De planning werd nog met pen en papier geregeld. Ons nieuw systeem kan je raadplegen via een app. Ook de reclame wordt ons uit handen genomen.”

Björn is zelf gebruiker van de deelwagen. “Wij hebben zelfs onze twee gezinswagens verkocht”, geeft hij mee. “We wonen dichtbij het station, de verbinding naar Mechelen en Sint-Niklaas is dus verzekerd. Verder oefenen onze drie kinderen hun hobby’s uit in de buurt. In de week kunnen wij dus perfect overleven zonder wagen.” Vooral in het weekend maakt Björn gebruik van een deelauto. “Bijvoorbeeld om eens een gezinsuitstap naar Antwerpen te doen, of om een bezoek te brengen aan mijn broer, die in Mortsel woont.”

Los van de service die de deelwagen vanzelfsprekend biedt, moet het initiatief mensen ook aan het denken zetten. “Met een beetje organisatie krijg je je leven eigenlijk wel geregeld zonder constant te moeten rekenen op een auto”, besluit Björn. “Hoe vaak staat een auto stil? In een ideale wereld laat de deelauto mensen even stilstaan bij een alternatief voor de auto. Een alternatief dat beter is voor het milieu en de portemonnee.”