BULO1__483-Edit Foto: Bosq/Bulo

Bosq en Bulo lanceren nieuwe technologie voor duurzamere fineerproductie

Mechelse zusterbedrijven Bosq en Bulo lanceerden vandaag hun nieuwe Woodsaver-technologie, een innovatie die een duurzame oplossing biedt voor het reduceren van afvalstromen bij de fineerproductie. De technologie zal gebruikt worden in de ateliers van Bosq en ingezet worden voor Bulo voor de productie van hun meubelcollecties.

Met meer dan 100 jaar ervaring in de houtbranche legt fineerproducent Bosq zich toe op een groenere en meer circulaire toekomst van de sector. Vanuit die visie ontstond de Woodsaver-technologie. Die zal er voor zorgen dat de afvalstromen die voortkomen uit de verregaande standaardisering van plaatafmetingen gereduceerd worden. De technologie zet vingerlas-technieken in om kleine stukken fineer weer aan elkaar te zetten, waardoor ze toch ingezet kunnen worden voor de productie van standaardplaten.

"Niet alleen zorgt deze techniek ervoor dat de intrinsieke waarde van fineer, die verloren gaat bij recyclage, behouden blijft, het zorgt ook voor een andere dimensie van het fineer", klinkt het bij Bosq.

“Als jonge ondernemer en derde generatie van een familiebedrijf ervaar ik de noodzaak om spaarzamer met grondstoffen om te gaan", zegt zaakvoerder Louis Busschop. "Dankzij de WoodSaver-techniek creëren we een rendementswinst van ca 20% op onze grondstoffen. Het is onze visie om in de toekomst op een creatieve manier meer in te zetten op circulariteit.”

Bulo paste de techniek al toe op hun H2O-tafel, een ontwerp uit 1994. "Het minimalistische design van de H2O-collectie van Claire Bataille en Paul Ibens vormt het perfecte canvas voor dit nieuwe, circulaire fineer", klinkt het bij de meubelproducent.