bouw Themabeeld. Foto: Shutterstock

Bouwbedrijven overwegen deze zomer door te werken

Sommige bouwbedrijven overwegen om het bouwverlof naast zich neer te leggen en deze zomer door te werken om de vele achterstanden door het slechte weer goed te maken. Maar wellicht zullen de meeste bedrijven de komende weken inzetten op meer overuren.

Door het slechte weer van de voorbije weken en maanden kampen veel bouwbedrijven met achterstand. Eind mei klonk het bij bouwfederatie Embuild dat driekwart met vertragingen kampt. Metselwerk droogt onvoldoende, bouwputten blijven nat en machines raken niet door de modder.

Lees ook: Bouwsector vraagt uitstel van betaling btw en sociale bijdragen door aanhoudende regen

Nu er droger weer in aantocht is, is de verwachting dat heel wat bedrijven overuren gaan maken tot aan de start van het bouwverlof. Anderen overwegen om te sleutelen aan het bouwverlof. “Sommige bedrijven overwegen om door te werken tijdens de zomer. Het is effectief een debat dat leeft in de sector”, klinkt het bij Embuild.

Collectief bouwverlof

De verwachting is evenwel niet dat massaal zal worden gewerkt tijdens het collectief bouwverlof. “Onze bouwvakkers hebben immers ook recht op vakantie met hun gezin”, aldus Embuild.
Het collectief bouwverlof is een overeenkomst in de sector. Dat verlof wordt vooral in juli genomen, ook al kan het uitlopen tot augustus in sommige regio’s. Bouwbedrijven kunnen zo’n collectieve sluiting naast zich neerleggen, zo lang er afspraken daarover zijn met het personeel of de vakbonden.

Bouwbedrijven sluiten collectief omdat de keten er heel nauw aansluit bij elkaar. Aannemers, onderaannemers, architecten, leveranciers zijn allemaal afhankelijk van elkaar. “Als bij ons de ene stilvalt, heeft de andere geen werk meer. Dat is in andere sectoren veel minder het geval. Stel dat er geen cement meer wordt geleverd, dan kun je ook nog moeilijk huizen zetten. Daarom is het beter dat iedereen tegelijk congé neemt”, legt woordvoerder Sven Nouten van Embuild uit.