Ondertussen wordt de Bouwroute georganiseerd door de Bouwunie. “Waarom het ver gaan zoeken als er om je hoek al een goede vakman zit?” zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “De laatste weken kwam de bouwsector vooral negatief in het nieuws, denk maar aan de recente Pano-uitzending. Cowboys zijn er en die moeten eruit. Met de Bouwroute willen we het lokale vakmanschap een positieve duw in de rug geven.”
Lokale vakmannen
De Bouwunie wijst op de voordelen van het werken met een lokale vakman, zoals de evidente nabijheid, vlotte communicatie en bijhorende snelle service. Ook de lokale gemeenschap heeft er baat bij. Denk maar aan de sponsoring van lokale vakmannen aan lokale verenigingen of clubs en de mensen die ze tewerkstellen. “Kies je voor een lokale vakman, dan investeer je niet alleen in je eigen woning, maar tegelijk ook in je eigen stad of gemeente”, besluit Jean-Pierre Waeytens.
In onze regio nemen een dertigtal bedrijven deel aan de Bouwroute. “Sommige van hen doen al vele jaren mee, anderen zijn er voor de eerste keer bij”, vertelt Francis Lauwers. Hij is zaakvoerder van bouwbedrijf Boud en is ook voorzitter van de Bouwunie Klein-Brabant Vaartland. “Er is vandaag de dag werk genoeg in de sector. Daarom zien sommige bedrijven het nut niet in van een opendeurdag. Dat is jammer, want dat soort inspanningen blijven nodig. Het was van bij aanvang de bedoeling dat niet enkel bedrijven met een toonzaal hun deuren openzetten, maar ook de lokale ambachtslui en vakmensen. Net dat gegeven maakt de Bouwroute zo uniek”, besluit Francis Lauwers.
Om (ver)bouwers te helpen in de keuze van een bonafide bouwondernemer, lanceerde Bouwunie de checklist ‘Hoe herken je een goede aannemer’. De deelnemende bedrijven aan de Bouwroute vind je op www.bouwroute.be.