Racing Mechelen plannen Een impressie van de nieuwe hoofdtribune die Racing Mechelen wil bouwen. — © Racing Mechelen

Bowling, fitness en hotel: Racing Mechelen stelt plannen voor nieuw multifunctioneel stadion voor

Voetbalclub Racing Mechelen stelde dinsdagavond haar plannen voor een gloednieuw stadion voor. De bestaande en verouderde hoofdtribune moet op termijn plaats maken voor een nieuwe tribune met ruimte voor recreatie of een hotel, met behoud van enkele historische elementen.

Nadat voetbalclub Racing Mechelen in 2015 haar stadion door financiële problemen moest verkopen, werd de club in 2022 opnieuw beheerder van de site. De stad kocht de gronden en verleende groenwit een erfpacht van negentig jaar. Zo werd de toekomst van Racing in het Oscar Van Kesbeeckstadion veilig gesteld en de club beloofde dan ook om werk te maken van een nieuw stadion.

Na verschillende gespreksrondes met de buurt, supporters en de stads- en veiligheidsdiensten werd dinsdagavond een eerste ontwerp voorgesteld. Op de plaats van de huidige verouderde hoofdtribune wil Racing een nieuwe en moderne tribune bouwen. Die moet niet alleen dienst doen tijdens wedstrijden, maar ook een plek bieden aan recreatie, een hotel of horecagelegenheden.

Bowling of fitness

“We gaan nu verder in dialoog met de stakeholders”, zegt bestuurder Michael Vanstallen. “Daarnaast werken we aan de financiële haalbaarheid van het project, aan een mobiliteitsstudie en aan een duurzaam energetisch concept. We gaan ook op zoek naar commerciële partners, zoals een hotelketen of een fitness- of bowlinguitbater, die samen met ons in dit prachtige toekomstverhaal willen stappen.”

“In combinatie met het behoud van de historische elementen die het stadion kenmerken, wordt het een mooi hedendaags project”, vertellen schepenen Geypen en Labsir. — © Racing Mechelen

Onder het voetbalveld komt een ondergrondse parking. Dat moet de impact op de buurt minimaliseren. “Bovendien vormt het project net een meerwaarde voor de omgeving”, klinkt het. “Het stadion zal niet alleen de groei van de club mogelijk maken, maar ook een maatschappelijke rol vervullen. Het biedt extra ruimtes voor de jeugd en draagt bij aan de economische ontwikkeling van de club en de stad.”

“In combinatie met het behoud van de historische elementen die het stadion kenmerken, wordt het een mooi hedendaags project. Dit is een belangrijke stap voor de club, de buurt en sportief Mechelen. Een multifunctioneel stadion betekent een opwaardering voor de site en voor Mechelen-Noord in het algemeen”, zeggen schepenen Greet Geypen en Abdrahman Labsir (beide Voor Mechelen).