Nieuws Mechelen Bpost rijdt volledig uitstootvrij door Mechelen

Bpost rijdt volledig uitstootvrij door Mechelen

Minister Petra De Sutter

Bpost rijdt volledig uitstootvrij door Mechelen

MECHELEN – Bpost investeerde het afgelopen jaar sterk in duurzaamheid. Een jaar geleden startte bpost in de Dijlestad met het pilootproject Ecozone. In Mechelen rijden voortaan 65 elektrische bestelwagens en 6 nieuwe cargofietsen. Ondanks de fenomenale stijging van het aantal pakjes tijdens de coronacrisis slaagt bpost erin om alles uitstootvrij te leveren binnen de postcode 2800.

In de eerste plaats investeerde bpost in de vergroening van de vloot. Alle dieselvoertuigen werden vervangen door elektrische bestelwagens of elektrische fietsen met een trailer. Een tweede aspect zijn de 57 ophaalpunten die je overal in de stad terugvindt. De Mechelaars kunnen hun pakjes zelf ophalen aan deze pakjesautomaten. Tenslotte is er ook nog een microhub. In een centraal gelegen locatie worden de poststromen uit het stadscentrum gedurende de dag verwerkt.

“Meer dan 80% van de Mechelaars wandelt of fietst om hun pakje op te halen of te versturen. Deze verandering in het gedrag van de Mechelaar en de emissievrije diensten van bpost reduceert de CO2-uitstoot met 0,6 ton”, zegt mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke (VLD-Groen-M+).

Al die inspanningen leiden tot positieve resultaten. De VUB, die de duurzaamheidsimpact van de Ecozone in Mechelen monitort, stelde vast dat er een totale duurzaamheidswinst was van 32% ten opzichte van de situatie voordien. Daarbij houden ze rekening met alle mogelijke aspecten. Zo was er 97% minder CO2 en 77% minder fijn stof. Er werd per dag 164 kilometer minder gereden met bestelwagens door de inzet van fietsen, wat ook resulteerde in minder decibels.

Minister van Ambtenarenzaken, Petra De Sutter (Groen), kwam dinsdag persoonlijk een kijkje nemen in Mechelen. “Ik ben blij dat men hier in Mechelen de toon zet voor de pakjesbedeling van de toekomst. De manier waarop ze hier, bij elke stap in de levering, een duurzame toets doen om de milieu-impact weg te werken, is uniek. In de nieuwe beheersovereenkomst die we bpost onderhandelen willen we dat men vooral op ecologisch vlak een voortrekkersrol opneemt. Dit project in Mechelen past daar volledig in en zal snel navolging krijgen in andere steden. Dit is de weg die we willen bewandelen en ik nodig ook andere bedrijven uit om dit voorbeeld te volgen.”

De stad Mechelen ondertekende in 2019 alvast de door de Vlaamse overheid gelanceerde ‘Green Deal’ voor duurzame stedelijke logistiek. 29 lokale bedrijven uit de logistieke sector sloten zich bij dit convenant aan.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.