Brasserie De Kol Bettina en Erik zijn de nieuwe uitbaters van brasserie en cultuurcafé De Kol. Foto: Wout Van Den Eede

Brasserie De Kol in Puurs heeft nieuwe uitbaters

Het populaire De Kol, de brasserie of het cultuurcafé naast CC Binder, heeft sinds kort twee nieuwe uitbaters. Erik Philips (46) en Bettina Verlinden (59) keerden vorig jaar terug van een avontuur in Spanje en zagen hun kans toen ze hoorden dat de vorige uitbater van de horecazaak ermee ophield. Het koppel kijkt uit naar hun nieuwe uitdaging in centrum Puurs (Puurs-Sint-Amands).

Erik en Bettina zijn al langer zelfstandigen, al kregen ze de smaak voor horeca pas te pakken tijdens hun avontuur in Spanje. Daar werkten ze een tijdje in het favoriete café van wielrenner Remco Evenepoel nabij Calpé. “Het was onze droom om in Spanje te wonen”, vertelt Bettina tijdens een rustiger moment in De Kol. “Maar al snel merkten we dat ergens op vakantie gaan nog iets anders is dan er wonen. We misten onze kinderen en kleinkinderen.”

Terug in België ging Erik aan de slag bij de De Kol. “Toen heeft Hervé (de toenmalige uitbater red.) mij na enkele maanden verteld dat hij de fakkel van de brasserie wilde doorgeven. Het idee om er in te stappen is dan beginnen borrelen bij mij.” Bettina zag het plan van haar echtgenoot helemaal zitten. “Ondanks dat Spanje niet ons ding was, hebben we heel veel geleerd in Velosol (het supporterscafé van Van Evenepoel red.). Het horecaleven zelf en als koppel samenwerken sprak ons wel aan. Vanaf er zekerheid was over onze overname ben ik volop beginnen opzoeken wat er allemaal komt kijken bij het runnen van zo’n zaak.”

Thaïse kokkin

Naast de nodige motivatie, waren Erik en Bettina helemaal mee met het concept van De Kol. “Het is hier gezellig, je zit vlakbij CC De Binder en binnenkort wordt het nieuwe gemeentehuis vlak naast ons ingehuldigd. Je hebt dus enorm veel verschillende instromen van mensen”, zegt Bettina.“Ook de nieuwe appartementsblokken die aan de Hof-ten-Berglaan komen, betekenen voor ons veel potentieel”, pikt Erik in.

De succesvolle formule van De Kol blijft voorlopig hetzelfde. “Al willen we op termijn de kaart iets verfijnen en meer met suggesties gaan werken”, vervolgt Bettina. “Zo hebben we een uitstekende Thaïse kokkin in ons team wiens creativiteit we graag zouden stimuleren. Tijdens de eerste week na onze opening hebben we al enkele suggesties gebracht die wel in de smaak vielen. Sowieso was de opening een groot succes, ookal viel die in de paasvakantie, een periode die normaal gezien vrij rustig is.”

De Kol wordt voor Erik en Bettina een familiaal project. “Naast het huidige personeel dat hier al bij de vorige eigenaar actief was, werkt onze dochter ook bij ons.”

Artiesten

De komende weken is het uitkijken naar goed weer. “We hopen het terras zo snel mogelijk te kunnen inzetten voor de komende weken”, zegt Erik. “Ons terras is een publiekstrekker en strekt zich volledig rond het gebouw, is rustig gelegen en geniet van veel zon. Van zodra het nieuwe gemeentehuis opengaat mogen we ook een beetje meer in die richting uitwijken.”

Verder heb je in De Kol een constante toevoer van artiesten en BV’s. “Dat is het leuke aan deze locatie. Binnen 14 dagen is er bijvoorbeeld een opname van Familie in het gebouw. Dan zal er wel wat bekend volk binnen en buiten wandelen.”