Brasserie De Poemp Foto: Joren De Weerdt

Brasserie De Poemp is onherkenbaar veranderd na zeven maanden van verbouwingen

Half mei gingen de deuren dicht van brasserie De Poemp op de Markt in Berlaar. Maar vanaf vrijdagavond zullen de eerste klanten opnieuw kunnen komen genieten. Ze zullen ongetwijfeld ook hun ogen de kost kunnen geven. Want de make-over die zich de voorbije zeven maanden voltrokken heeft, is spectaculair.

De voorbije zeven maanden hebben ze bij De Poemp consequent de deuren gesloten gehouden. Kwestie van de verrassing des te groter te maken. Nu is het moment voor Jiri en Ann gekomen om voor het eerst een inkijk te geven. Het gebouw dat vroeger behoorde tot de dorpsbrouwerij van de familie Lambrechts is binnenin onherkenbaar veranderd.

“We zijn hier gestart in 2010, maar we hebben het gebouw pas vorig jaar zelf kunnen kopen. Kort daarna hebben we beslist om het helemaal te vernieuwen. Het is een pand van 1880, één van de oudste overgebleven gebouwen van Berlaar. En dat was soms wel te merken. Het was hét moment om hier nog eens van nul te beginnen en het helemaal in te richten naar hoe wij het willen”, legt Jiri Peeters (49) uit.

Daar kwam wel wat bij kijken. “We hebben bijna alles zelf gedaan. We hebben de vloer uitgebroken tot zestig centimeter diep en we hebben nieuwe riolering en vloerverwarming gelegd. De compleet nieuwe keuken is gebouwd in de achterliggende ruimte die vroeger als stockageruimte gebruikt werd. De keuken is van vier op zes meter vergroot naar negen op zes meter. En waar vroeger de keuken was, zijn nu de toiletten. We krijgen in de zaal ook meer ruimte. Het aantal zitplaatsen gaat van 62 naar 85”, legt Jiri uit.

Slagerij

De zaak begint ook een samenwerking met de bekende West-Vlaamse slagerij Dierendonck, die vanaf nu al het vlees zal leveren.”We blijven een brede brasserie waar je ook scampi, een stukje kip, een vol-au-vent of lekkere pasta kan eten. Maar voor de vleesliefhebbers gaan we vanaf nu nog een stapje verder. Al ons vlees komt vanaf nu van topslager Dierendonck. Ons rundsvlees zal West-Vlaams rood zijn en we verkopen het onder andere als entrecôte, filet pur, onglet en steak. Ook het wild, de carpaccio, het vlees voor de vitello tonnato en nog veel meer komt van daar. We willen echt topkwaliteit geven”, zegt Ann Bluekens (39), die chef is.

“Voor mij is het trouwens fantastisch om in zo’n ruime keuken met allemaal nieuwe toestellen te mogen werken. We hebben een jaar getekend aan die keuken om ze perfect in te delen en het resultaat is fantastisch. Voor mij is het extra bijzonder, want je moet weten dat ik vroeger vooral in de zaal stond. Doordat onze kok bij het begin van corona vertrokken is, heb ik het overgenomen en zo ben ik erin gerold. Dat is me gelukt na veel bloed, zweet en tranen en ondertussen ben ik daar heel blij mee. Ik kon altijd wel goed koken, maar het geeft echt een zalig gevoel dat de mensen nu voor mijn gerechten naar hier komen en nadien zeggen dat het goed was”, lacht Ann.

Inspiratie in New York

“In deze vernieuwde zaak zullen we de mensen nog veel beter kunnen ontvangen”, gaat Jiri voort. “Alle details kloppen nu, de inrichting is tot in de puntjes in orde. Dat gaat van de damestoiletten die gebaseerd zijn op die van een hotel in New York, wat spreuken op de spiegels tot goudkleurige toiletpotten. We hebben ons helemaal laten gaan.” (lacht)

“De mensen kunnen Ann nu ook bezig zien in de open keuken. De oude welfsels van brouwerij Lambrechts boven de keuken zijn trouwens helemaal in ere hersteld en ook de stokoude centrale trap naar de eerste verdieping is gerestaureerd, met nu ook een wijnkast ingewerkt. De tijd van bouwvakker spelen is nu voorbij, vanaf nu gaan we weer doen wat we het liefste doen en dat is de mensen hier goed verwennen”, aldus Jiri.

Vrijdagavond om 17u gaan de deuren voor het eerst opnieuw open. De interesse is duidelijk groot: het hele weekend is al volgeboekt.