Mavue Projectontwikkelaar Philip Van Loon en horecaondernemer Hulya Begtas investeerden samen in brasserie Mavue. Foto: Dirk Vertommen

Brasserie Mavue is nieuwe hotspot aan Mechelse Binnendijle

Een zwevend terras met zicht op de Binnendijle is een van de blikvangers van Mavue, de nieuwe brasserie op de Vijfhoek in Mechelen. De zaak, met op de bovenverdiepingen ook verblijven voor Airbnb-gasten, opent vrijdag de deuren. “Iedereen is hier welkom.”

“Kijk eens naar ons zwevende terras. Je moet niet meer naar zee om te genieten van een prachtig uitzicht op het water. Wij hebben het ook in Mechelen”, zegt Hulya Begtas (34), uitbaatster van Mavue. De Mechelse heeft flink wat ervaring in de horeca. Zo bouwde ze mee aan het succes van Cosma. Toen vastgoedontwikkelaar Philip Van Loon (54), al vele jaren een goede vriend, haar aansprak over het project in de voormalige Botanique op de Vijfhoek was ze er meteen weg van.

“Eerder had ik de bovenste verdiepingen van het pand al gekocht. Toen de vorige eigenaar mij de horecazaak aanbood, klopte ik aan bij Hulya. Horeca is helemaal haar ding”, vertelt Philip. Samen investeerden ze om het statige maar ietwat verwaarloosde pand een nieuwe bruisende toekomst te geven. In een jaar tijd werd het gebouw compleet gestript en energiezuinig gerenoveerd.

Droom

“Alle lof voor Philip. Zonder hem had ik deze droom nooit kunnen realiseren. In 25 jaar tijd heeft hij van lelijke en verwaarloosde plekken in onze stad echte pareltjes gemaakt. Neem het Sint-Jansgildenhuis in Merodestraat of het Hof van Palermo en de opvallende nieuwbouw aan het vlietje in de Zakstraat. Stuk voor stuk zijn dat fantastisch mooie panden geworden. Mavue is daar het ultieme voorbeeld van”, vertelt Hulya.

Trots is Philip op een zwevend terras in beton aan de Dijle, zo’n 35 vierkante meter groot. Het biedt plek aan een twintigtal klanten. “Dit wordt een echte place m’as-tu vu, een plek om te zien en gezien te worden waar het zomer en winter heerlijk vertoeven zal zijn”, zegt hij. In de brasserie zelf trekt een groot raam de aandacht dat helemaal open kan, zodat het bij mooi weer lijkt alsof je buiten zit.

Toegankelijk

Het is voor Hulya belangrijk om in haar zaak voor een toegankelijke sfeer te zorgen. “Iedereen is hier welkom, van jong tot oud. Of dat nu twee jonge mama’s zijn die graag een koffie komen drinken met hun kindjes, of een koppel dat houdt van een glaasje champagne of goede wijn. En bij een drankje hoort natuurlijk altijd een koekje of een borrelhapje”, vertelt ze.

Toegankelijk wordt ook de keuken van Mavue met Belgische klassiekers die gek genoeg steeds moeilijker te vinden zijn in veel horecazaken. “Denk daarbij aan vol-au-vent of stoofvlees of aan een pannenkoek en een dame blanche. Dat zijn klassiekers waar mensen dol op zijn. Ze zullen bij ons niet uit een pot komen, maar vers worden bereid. Zoiets proef je”, legt Hulya uit.

Met Mavue willen Philip en Hulya ook toeristen aanspreken en mensen die voor langere tijd in Mechelen verblijven, want op de bovenverdiepingen hebben ze twee studio’s ingericht en een appartement. Die gaan ze verhuren via Airbnb. “Vanuit elke ruimte heb je een mooi uitzicht op het water. Op het terras kan je genieten van het zonnetje”, zegt Philip. Het appartement op de zolderverdieping beschikt zelfs over een open keuken en een dressing.

Enorme meerwaarde

Hulya is helemaal in haar nopjes over het eindresultaat. “Ik ben opgegroeid in het centrum van Mechelen, mijn hart ligt hier. Deze locatie aan de Binnendijle was voor mij altijd al een droom voor een project als dit”, zegt ze. Ze is ook erg te spreken over de samenwerking met de stad. Daar zijn ze enthousiast over Mavue. “Dit soort projecten zijn een enorme meerwaarde voor Mechelen en ze dragen bij aan de dynamiek en de levendigheid in onze stad”, zegt Greet Geypen (Voor Mechelen), schepen van Economie.

Mavue opent vrijdag 14 juni om 12 uur de deuren voor de eerste klanten. “Vanaf 13 uur zorgen we voor livemuziek met een saxofonist en zijn we open tot 21 uur”, zegt Hulya. Mavue is op dinsdag, woensdag en donderdag open van 10.30 tot 20 uur, op vrijdag van 10.30 tot 22 uur en op zaterdag van 9 tot 22 uur. “Vanaf 11.30 uur is onze keuken doorlopend geopend tot 19 uur, op vrijdag en zaterdag tot 21 uur.”